Politică

Politicienii spun dacă R. Moldova este gata să se alăture sancțiunilor

Ignorarea sau alinierea la sancțiunile împotriva Rusiei impuse de țările europene drept răspuns la invazia declanșată de ruși în Ucraina a reprezentat încă din februarie un subiect dezbătut intens în spațiul public moldovenesc.

Unele voci sunt absolut pro, altele se declară mai reticente din cauza economiei slabe a R. Moldova, iar altele încearcă să identifice un echilibru, precum au făcut și invitații din platoul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, transmite sursa.

Discuția despre sancțiunile occidentale și posibilitatea ca Republica Moldova să se alăture acestora a constituit un controversat subiect de dezbatere în spațiul public încă de la debutul invaziei ruse în Ucraina și adoptarea de către UE a primului pachet de sancțiuni. După ce conducerea de vârf a țării a anunțat că R. Moldova nu se va alinia sancțiunilor impuse Rusiei de țările Uniunii Europene, spiritele s-au mai potolit.

Totuși, imediat după ce, pe 23 iunie, Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de candidat la UE, au fost reluate zvonurile privind faptul că R. Moldova s-ar putea alinia sancțiunilor occidentale odată cu ultimele evenimente.

Juristul și liderul Partidului Schimbării din Republica Moldova, Ștefan Gligor, consideră că înaintea adoptării unei decizii de acest fel, ar trebui calculate cu maximă exactitate riscurile, în condițiile în care Republica Moldova are o economie mult prea slabă și vulnerabilă.

„Orice afirmație de acest gen trebuie să fie analizată din punct de vedere al impactului economic. Noi suntem un stat foarte mic, avem un deficit bugetar mare, avem o economie foarte vulnerabilă. Orice decizie politică sau geopolitică trebuie bine cântărită. În ceea ce privește sancțiunile, aceasta este o decizie care trebuie luată fără discursuri patriotice, după impactul analizei și clarificarea modalităților de compensare a efectelor care vor exista, pentru că economia noastră, încă o dată, este o economie foarte vulnerabilă”, a declarat Ștefan Gligor.

Pe de altă parte, Oazu Nantoi, deputat PAS, este de părere că țara noastră ar trebui în primul rând să lase în trecut supărările și disensiunile care au existat la un moment dat în istorie cu Ucraina și să înțeleagă că ambele țări au în prezent atât interese comune, cât și riscuri. De aceea, Republica Moldova ar trebui să ajute Ucraina în orice fel, în ciuda „posibilităților modeste” ale țării noastre.

„Schimbarea statutului Republicii Moldova și al Ucrainei în țări candidate ne obligă la parteneriat în vederea depășirii problemelor din trecut pentru colaborarea constructivă pe viitor, pentru diminuarea riscurilor pentru Republica Moldova și pentru ca să ajutăm în măsura posibilităților noastre modeste Ucraina ca să reziste la această agresiune. Așa că nu e cazul să ne uităm în trecut, e cazul însă să tragem linia: țări candidate, agresiunea Rusiei, interese comune, riscuri comune, se cere parteneriat. Să sperăm că acest parteneriat va fi unul constructiv și eficient”, a menționat deputatul PAS Oazu Nantoi.

Totalmente de acord în privința sancțiunilor s-a arătat a fi Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale, specificând că acestea sunt niște chestiuni elementare în actuala situație, pe care mulți însă încearcă să le ignore.

„Evident că este timpul să ne aliniem acestor sancțiuni. Noi suntem atât de miopi să nu vedem niște chestii evidente. Noi nu putem ieși din această criză economică în care ne aflăm, din această lipsă și incapacitate de apărare”, a precizat Țîcu.

#Moldova #Rusia #sancțiuni #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button