Internaţional

Politico: Ungaria a blocat declarația comună a UE cu privire la alegerile din Venezuela

UE nu a putut emite o declarație unificată în numele tuturor statelor membre cu privire la rezultatele alegerilor din Venezuela, deoarece Ungaria și-a pus veto.

Politico a aflat despre acest lucru din propriile sale surse, scrie European Pravda.

Președintele autoritar al Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din 28 iulie. Corpul electoral controlat de guvern a anunțat că Maduro a câștigat cu aproximativ 51% din voturile populare. Opoziţia a declarat fraudă electorală şi victoria candidatului său.

Țările UE au dorit să adopte luni o declarație comună pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la rezultatele alegerilor, dar au fost împiedicate de poziția Budapestei, au declarat pentru publicație doi oficiali familiarizați cu discuțiile.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a emis o declarație în nume propriu, spunând că „rapoartele credibile ale observatorilor interni și internaționali indică faptul că alegerile au fost afectate de numeroase deficiențe și nereguli”.

Dându-și seama că Ungaria va rămâne probabil intransigentă, Borrell a emis o a doua declarație marți în numele său, în loc să caute sprijinul celor 27 de state membre UE.

„Datele pe care opoziția (venezuelană) le-a pus la dispoziția publicului arată rezultate radical diferite de cele anunțate de autoritățile țării”, a spus Borrell într-o a doua declarație.

„Până când protocoalele de vot nu vor fi făcute publice și verificate, rezultatele alegerilor deja anunțate nu pot fi recunoscute”, se arată în comunicat.

Vetoul Ungariei evidențiază un defect fundamental în politica externă a UE, care necesită ca deciziile – inclusiv potențiale viitoare sancțiuni împotriva Venezuelei – să fie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre. Unele țări, precum Germania, pledează pentru ca deciziile de politică externă să fie luate cu majoritate calificată.

Statele Unite au, de asemenea, „îngrijorări serioase” cu privire la veridicitatea anunțului comisiei electorale venezuelene privind victoria lui Nicolás Maduro la alegerile prezidențiale.

#Ungaria #Venezuela #alegeri #veto

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button