InternaţionalPolitică

Consiliul European solicită încetarea imediată a acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina

Președintele Consiliului European a convocat de urgență o reuniune extraordinară a Consiliului pentru a discuta situația din Ucraina în urma acțiunilor ale Rusiei. Consiliul condamnă cu fermitate acțiunile militare provocate de Rusia, deoarece încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea și stabilitatea europeană și mondială, informează sursa.

În urma ședinței Consiliului European au fost publicate 11 concluzii:

  • Prin acțiunile sale militare ilegale, Rusia încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei ONU și subminează securitatea și stabilitatea europeană și mondială. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest act de agresiune și pentru toate distrugerile și pierderile de vieți omenești pe care le va provoca. Va fi trasă la răspundere pentru acțiunile sale.
  • Consiliul European solicită Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să își retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional. Consiliul European solicită Rusiei și formațiunilor armate sprijinite de Rusia să respecte dreptul internațional umanitar și să pună capăt campaniei lor de dezinformare și atacurilor lor cibernetice.
  • Consiliul European deplânge pierderile tragice de vieți omenești și suferința umană provocate de agresiunea Rusiei. Își exprimă solidaritatea cu femeile, bărbații și copiii ale căror vieți au fost afectate de acest atac nejustificat și nejustificabil. Solicită Rusiei și formațiunilor armate sprijinite de Rusia să permită accesul umanitar și asistența umanitară, în condiții de siguranță și fără opreliști, pentru toate persoanele care au nevoie de acestea.
  • Consiliul European condamnă, de asemenea, în termenii cei mai fermi implicarea Belarusului în această agresiune împotriva Ucrainei și îi solicită să se abțină de la astfel de acțiuni și să își respecte obligațiile internaționale.
  • Consiliul European convine asupra unor măsuri restrictive suplimentare care vor impune Rusiei consecințe grave și masive pentru acțiunile sale, în strânsă coordonare cu partenerii și aliații noștri. Aceste sancțiuni vizează sectorul financiar, sectoarele energiei și transporturilor, produsele cu dublă utilizare, precum și controlul exporturilor și finanțarea exporturilor, politica în domeniul vizelor, includerea unor noi persoanele din Rusia pe liste și noi criterii de includere pe liste. Consiliul va adopta fără întârziere propunerile pregătite de Comisie și de Înaltul Reprezentant.
  • Consiliul European solicită pregătirea și adoptarea urgente a unui nou pachet de sancțiuni individuale și economice care să vizeze și Belarusul.
  • Consiliul European își reafirmă sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional. Acesta solicită tuturor țărilor să nu recunoască cele două entități separatiste autoproclamate și să nu le ofere niciun fel de sprijin sau ajutor.
  • UE este unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua să sprijine Ucraina și poporul ucrainean împreună cu partenerii săi internaționali, inclusiv printr-un sprijin politic, financiar, umanitar și logistic suplimentar și printr-o conferință internațională a donatorilor. 
  • Consiliul European crede cu tărie că tensiunile și conflictele ar trebui soluționate exclusiv prin dialog și diplomație. UE va continua să coopereze îndeaproape cu vecinii și își reiterează sprijinul ferm și angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și a Republicii Moldova. UE va continua coordonarea strânsă cu partenerii și aliații în cadrul ONU, al OSCE, al NATO și al G7.
  • Consiliul European face apel la continuarea activității privind pregătirea și disponibilitatea la toate nivelurile și invită Comisia, în special, să prezinte măsuri de contingență, inclusiv în ceea ce privește energia.
  • Consiliul European va continua să acorde atenție acestei chestiuni.

Putin a anunţat, joi dimineaţă, o operaţiune specială în Donbas. După anunţul preşedintelui Rusiei, au început să aibă loc explozii în oraşele Kiev, Odesa, Harkov şi în estul Ucrainei.

Președintele ucrainean a anunțat că Rusia a atacat întreg teritoriul Ucrainei. Potrivit datelor preliminare, în prima zi de război, Ucraina a pierdut 137 de oameni. Este vorba atât despre militari, cât și despre civili. Alte 316 persoane au fost rănite.

#Consiliul_European #acțiuni_militare #Rusia #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button