Politică

Politolog: Pentru Moldova este important să rețină atenția UE, SUA și NATO

Cunoscutul politolog american Francis Fukuyama consideră că este important ca Moldova să păstreze atenția Uniunii Europene, SUA și NATO.

Potrivit agenției Infotag, el le-a vorbit jurnaliștilor despre acest lucru în timpul vizitei sale la Chișinău, transmite sursa.

„Cel mai important pentru Moldova este să rămână în câmpul de vedere al Occidentului. Politicienii de la Chișinău trebuie să demonstreze constant că sunt serios intenționați în aderarea la Uniunea Europeană. (…) Moldova trebuie să rămână pe agenda UE, a NATO și mai ales a Washingtonului. Lor le este foarte ușor să uite de mica Moldovă. Și ar fi bine să le fie atrasă atenția constant, cât timp există o asemenea posibilitate. Perseverați și amintiți-vă că și țara voastră este vulnerabilă. Cred că simpatia pentru toate țările de la periferia Rusiei este acum larg răspândită, așa că Moldova nu va fi abandonată”, a spus Fukuyama.

Totodată, el a apreciat politica de neutralitate a Moldovei, numind-o „înțeleaptă” în situația actuală.

„Cred că aceasta este o politică realistă. Din câte înțeleg, Moldova este complet dependentă de resursele energetice rusești și nu cred că vă puteți îndepărta atât de clar de Rusia, mai ales având în vedere diviziunile interne din țară. Aș spune că neutralitatea este o poziție înțeleaptă, din moment ce Rusia are încă o mare influență asupra voastră”, a spus politologul. Potrivit acestuia, Moldova depinde în prezent de Ucraina și se află sub protecția acesteia.

„Sincer vorbind, Ucraina este acum apărarea reală a Moldovei. Și deocamdată Ucraina se descurcă. Va putea Ucraina să-și mențină avântul ofensiv?! Nu știu asta, nu pot să prevăd cursul evenimentelor, dar șansele sunt mari. Vedem starea demoralizată a soldaților ruși, succesul de mai departe al Ucrainei este posibil. Nu văd ca Europa să înceteze să susțină Ucraina, inclusiv iarna. Ucraina a dovedit că poate merge mai departe, a arătat clar Europei că sprijinul funcționează și dă rezultate”, a subliniat Francis Fukuyama.

Francis Fukuyama este profesor la Universitatea Stanford din SUA. Filosof american, politolog, economist politic și scriitor de origine japoneză. A scris o serie de cărți populare, inclusiv „Sfârșitul istoriei”, „Sfârșitul istoriei și ultimul om” și „Ordinea politică și degradarea politică”.

#NATO #Moldova #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button