Societate

Posibil că booster-ul specific pentru Omicron să nu fie necesar

Un studiu realizat în Statele Unite pe maimuţe şi care a analizat vaccinul creat special de compania Moderna pentru a combate varianta Omicron a noului coronavirus nu a arătat diferenţe semnificative în privinţa protecţiei imunitare.

Același studiu sugerează că administrarea acestei doze specifice de supra-rapel ar putea să nu fie necesară, au anunţat vineri cercetătorii americani, relatează Reuters, transmite sursa.

Studiul a fost efectuat pe maimuţe vaccinate cu două doze ale vaccinului Moderna, care au fost injectate după un interval de nouă luni de la completarea schemei iniţiale de vaccinare fie cu doza „booster” convenţională Moderna, fie cu „booster”-ul creat special de compania americană pentru a combate varianta Omicron.

Cercetătorii americani au analizat diverse aspecte legate de reacţiile sistemelor imunitare ale animalelor şi le-au expus apoi la acest virus.

Ei au descoperit că ambele tipuri de „booster” au produs „creşteri comparabile şi semnificative ale nivelurilor de anticorpi neutralizanţi” împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva variantei Omicron, potrivit acestui studiu publicat pe platforma bioRxiv, înainte de a fi analizat de alţi oameni de ştiinţă (procedura peer-review).

Companiile Moderna Inc şi Pfizer-BioNTech au început să testeze în cadrul unor studii clinice versiunile lor de „booster” create special pentru a combate Omicron.

„Este o veste foarte, foarte bună”, a declarat Daniel Douek, cercetător în vaccinologie în cadrul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite şi coautor al studiului.

„Acest lucru înseamnă că nu mai trebuie să restructurăm radical vaccinul nostru pentru a produce un vaccin specific împotriva Omicron”, a adăugat expertul american.

El consideră că motivul aflat în spatele acestei descoperiri este acela că atât vaccinul original Moderna, cât şi serul produs special împotriva Omicron sunt „seruri cu reactivitate încrucişată”, ceea ce înseamnă că ele pot să recunoască multe variante diferite ale aceluiaşi virus.

Rezultatele sunt similare cu cele furnizate de studiile care au testat doza „booster” a vaccinului Moderna împotriva variantei Beta, a dezvăluit John Moore, profesor de microbiologie şi imunologie la Weill Cornell Medical College, care nu a participat la acest studiu.

„Să vedem ce vor arăta datele obţinute de la oameni. Datele de la maimuţe sunt în general destul de predictive, dar avem nevoie de date obţinute de la pacienţi umani”, a adăugat profesorul Moore.

Un avantaj major al studiilor realizate pe maimuţe constă în faptul că cercetătorii pot să administreze doze „booster” acestor animale şi să le infecteze apoi cu virusul studiat pentru a studia reacţia lor imunitară, o procedură care nu este permisă în cadrul studiilor realizate pe oameni, a explicat John Moore. 

#vaccin #omicron #studiu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button