Joi, 20 februarie 2014, Federația Rusă a lansat agresiunea militară împotriva Ucrainei prin ocuparea Republicii Autonome Crimeea. Deja pe 16 martie, „poporul politicos” trimis cu pașapoarte rusești a organizat un referendum ilegal care determină soarta viitoare a peninsulei Crimeea. Prin deconectarea teritoriului de la difuzarea știrilor ucrainene, unii oameni au fost convinși în retorică că trebuie să aleagă între un „viitor luminos” (ca parte a Rusiei) și „regimul nazist de la Kiev”.
În realitate, prezența la vot a fost puțin mai mică de 30% din populație, dar Rusia i-a atras pe toți cei 90% care ar fi votat pentru anexarea directă. Nu au existat observatori externi, deși Moscova a invitat politicienii europeni de dreapta să introducă faptul „recunoașterii legale” în rezultatele falsificate. Încălcarea gravă și fără scrupule a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei independente a confirmat metoda Rusiei de a ignora fundamentele dreptului internațional. Curând a început războiul din est, finanțarea teroriștilor în cadrul cvasi formațiunilor LPR și DPR. Timp de 8 ani, Occidentul practic nu a reacționat la acțiunile Kremlinului, impunând sancțiuni ostentative Rusiei, ceea ce nu a putut determina conducerea sa să-și recunoască greșelile și să ispășească pentru ele.
Au trecut aproape șase luni de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, regimul de sancțiuni împotriva Moscovei a funcționat în forță, iar autoritățile ucrainene se pot baza în siguranță nu numai pe asistența financiară, ci și pe asistență militară din partea Occidentului. Datorită împrumuturilor, forțele armate ale Ucrainei au posibilitatea nu numai să dea o respingere îndrăzneață armatei ruse, ci și să meargă pe o contraofensivă, returnând ceea ce a fost luat și ocupat în 2014. Având în vedere succesele armatei ucrainene în direcția sudică, propagandiștii Kremlinului au început nu numai să se îngrijoreze de teritoriile ocupate după 24 februarie, ci și de regiunile estice, precum și de peninsula Crimeea. Timp de 8 ani, Rusia a reușit să conducă în Crimeea anexată un număr suficient de militari și civili, care acum sunt forțați să renunțe rapid la proprietățile dobândite ilegal și să fugă spre regiunile rusești continentale. Datorită lansatoarelor de rachete HIMARS cu rază lungă de acțiune și a altor arme americane livrate Ucrainei în cadrul programului Lend-Lease, forțele armate ale Ucrainei pot livra lovituri de înaltă precizie cu o rază de acțiune de până la 300 km pentru a distruge instalațiile și depozitele militare. Dacă rușii au reușit să „înghită” sosirile pe teritoriul lor din prima linie, scufundarea crucișătorului „Moskva”, distrugerea depozitelor și a personalului din sudul ocupat al Ucrainei, atunci „fundul de țigară aruncat fără succes” pe 9 august la baza aeriană din Crimeea i-a forțat nu numai să termine sezonul de plajă din peninsulă înainte de timp, ci și să realizeze până la sfârșit că Ucraina intenționează să se întoarcă pe cont propriu.
Valul de panică în rândul rușilor din Crimeea nu l-a putut potoli pe așa-numitul „șef local” Serghei Aksyonov. În teoria presupusului sabotaj, a încălcării siguranței la incendiu și a binecunoscutului muc de țigară, aruncat în două locuri simultan, crede o minoritate absolută. Ucrainenii și tătarii din Crimeea pot privi cu zâmbetul pe buze cum rușii își fac bagajele în grabă pentru a avea timp să se întoarcă în patria lor înainte de căderea podului crimean îndelung răbdător. Fiecare persoană cu pașaport rusesc în Crimeea și-a dat seama în cele din urmă că războiul îi va afecta pe toți cei care au participat sau au sprijinit ocuparea teritoriilor ucrainene, represiunile împotriva activiștilor pro-ucraineni și genocidul popoarelor tătare și ucrainene din Crimeea.
Justificările ridicole pentru explozia bazei aeriene au sunat atât de ridicol încât Serviciul de Stat al Ucrainei din situații de urgență împreună cu Ministerul Apărării i-au „aruncat” ușor pe ruși. În special, acest lucru a fost exprimat prin dorința de a arunca mucuri de țigară din ce în ce mai des în direcția depozitelor și bazelor militare, precum și o „preocupare” ludică pentru standardele de securitate la incendiu din Crimeea. Vestea a ajuns la Casa Albă, unde, în timpul unui briefing, secretarul de presă Karin Jean-Pierre a lăudat cu zâmbetul pe buze activitatea forțelor armate ale Ucrainei.
În luna următoare, după cum spun experții, rușii ar trebui să se ferească de o creștere a mucurilor de țigară la unitățile militare. Introducerea stării de urgență nu va salva armata rusă din Crimeea de la demilitarizare. În curând, justiția va prevala și toate terenurile confiscate prin mijloace criminale se vor întoarce în portul lor ucrainean natal, unde absolut toată lumea va respecta regulile de securitate la incendiu, iar „oamenii politicoși” din 2014 vor fi responsabili pentru acțiunile lor ilegale.