Război în Ucraina

Poziția Republicii Moldova în războiul dintre Rusia și Ucraina. Reacția partidelor de opoziție (pro-ruse) la acțiunile autorităților

Războiul din Ucraina a reamintit încă o dată lumii că multe țări, inclusiv Moldova, se luptă cu metastazele “lumii rusești”. Rusia pune presiune asupra Moldovei de mai bine de 30 de ani, care, la fel ca Ucraina, s-a confruntat cu invazia și ocuparea de către rusia a unei părți a teritoriilor sale. De data aceasta, însă, federația rusă nu va reduce ritmul presiunii, dar are oare de beneficiat rusia în urma acestor acțiuni? 

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că Moldova ar trebui să tragă concluzii din situația din Ucraina, menționând riscul părăsirii Republicii Moldova a CSI și numește semnarea unei cereri de intrare în UE „o mișcare de PR a partidului de guvernământ.” Presiunea emanată din federația rusă poate fi văzută și în activarea semnificativă a unui alt partid de opoziție – Șor. Liderul său, Ilan Șor, s-a exprimat extrem de negativ, în repetate rânduri, în direcția actualului partid de guvernământ și a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Opoziția pro-rusă nu își schimbă strategia și acționează “conform manualului”, răspândind activ tezele despre sărăcirea oamenilor în legătură cu aderarea la UE și respingerea resurselor energetice rusești, incompetența guvernului, necesitatea de a demite acest guvern, despre deznădejde și corupție totală. Desigur, opoziția pro rusă nu uită de publicul cel mai angajat – de pensionari. Ilan Șor și adepții săi sunt foarte pasionați să folosească narațiunea potrivit căreia alegerea europeană va duce inevitabil la „genocidul generațiilor mai bătrâne”. Judecând după fotografiile de la protestele opoziției, chiar a reușit să convingă populația mai în vârstă, doar că tinerii, din anumite motive evidente, își ascund fețele în spatele afișelor, măștilor și ochelarilor.

Separat este necesar de abordat subiectul manipulării gazelor. Rusia, din lipsa altor pârghii de influență, cu excepția șantajului energetic, a amenințat din nou Moldova cu o creștere critică a prețului gazelor. Ca răspuns la aceasta, Ilan Șor a spus că Maia Sandu ar trebui să plece imediat la Moscova pentru a negocia cu Gazprom, a negocia o reducere a prețurilor la gaze și a evita astfel sărăcirea notorie a oamenilor. Președintele Moldovei nu intenționează însă să renunțe la valorile europene în schimbul gazelor ieftine, spre deosebire de Dodon și Șor.

Nu trebuie să uităm că, din fericire, rusia nu este singurul stat care produce gaze. În termen de doi ani, UE, împreună cu țările Parteneriatului Estic (inclusiv Moldova), vor putea înlocui în sfârșit gazul rusesc cu gazul produs în alte țări, urmând să fie lansată și tranziția la surse regenerabile de energie. Și tocmai pentru ei se află viitorul, deoarece gazele naturale și, odată cu el, puterea economică imaginară a federației ruse tinde să se epuizeze.

După cum vedem, toate evenimentele care au loc chiar acum în Ucraina au pus bazele schimbărilor globale în Moldova. Cele două state au un dușman comun, care slăbește pe zi ce trece și, din disperare, folosește toate pârghiile posibile de presiune.

Totodată, după cum știți, pietrele prețioase sub presiune devin diamante. Așa va fi cu toți cei care se opun acum federației ruse – în ciuda dificultăților pe care le întâmpină ucrainenii și pe care le pot experimenta cetățenii țărilor vecine, toată lumea va supraviețui și va trece la un nou nivel de dezvoltare în termeni politici, economici și energetici.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button