Război în Ucraina

Slusari semnalează un risc enorm pentru sistemul bancar al R. Moldova sub aspectul spălării de bani și finanțării războiului

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a venit cu o serie de întrebări către viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, conform sursei.

„Recent am luat cunoștință cu unele cifre privind importurile în regiunea transnistreană, publicate de Biroul pentru reintegrare. În acest context am mai multe întrebări către Oleg Serebrian:

1. Pentru ce era nevoie de deschiderea conturilor valutare în băncile moldovenești pentru companiile din Transnistria? Vedem că nu sunt premise pentru „catastrofă umanitară” acolo și importurile merg bine mersi pe malul stâng al Nistrului. Înțelegem că anumite mărfuri sunt aduse în regiunea în cantități mult mai mari decăt necesitățile de consum. Adică, Biroul aproape deschis confirmă existența contrabandei și concurenței neloiale, dat fiind faptul că importul în Transnistria nu este impozitat cu TVA și accize. Păcat că Biroul nu a prezentat toată statistica detaliată a importurilor în regiunea separatistă. Atunci care este scopul adevărat al operațiunii cu deschiderea conturilor și de ce ar trebui să supunem riscului enorm sistemul bancar din Republica Moldova sub aspectul spălării de bani și finanțării războiului?

2. Cine este fondatorul companiei care, conform deciziei Comisiei Situații Excepționale, urmează să fie gestionarul tuturor operațiunilor bancare de import în Transnistria și care a depus cerere pentru deschiderea contului valutar într-o bancă moldovenească? Este Termocentrala Cuciurgan, așa cum prevede pct. 9.1. al deciziei CSE, sau este persoana interpusă de la Sheriff, cu rădăcini în offshore?”, afirmă Alexandru Slusari.

La sfârșit, Slusari îi recomandă lui Serebrian, în cazul în care nu poate răspunde la aceste întrebări, să facă „звонок другу” către Dorin Recean.

#Slusari #economie #risc

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button