Politică

Președinta țării, Maia Sandu, a spus NU legii privind majorarea salariilor magistraților CCM

Președinta țării, Maia Sandu a restituit astăzi Parlamentului legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022, din cauza unui amendament care se referă la majorarea salariilor Curții Constituționale, care nu are avizul Guvernului. Anunțul a fost făcut la 10 decembrie de către Președinție. Sursă.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit astăzi Parlamentului Legea nr. 204 din 6 decembrie 2021 cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Șefa statului a luat această decizie pe motiv că legea include un amendament, cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale, pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului”, se arată în anunțul Președinției.

Precizăm că, 8 decembrie, în spațiul public au apărut informații precum că, în 2022, salariile judecătorilor CCM vor crește cu aproape 100% față de anul curent, după ce în legea bugetului de stat pentru anul viitor s-a strecurat un amendament ce prevede acest lucru, însă fără a avea avizul Guvernului. Astfel, magistrații ar urma la anul să ridice o leafă de 82 de mii de lei. Argumentul deputaților PAS, inclusiv a lui Igor Grosu a fost faptul că s-ar fi încercat coruperea acestor judecători, iar creșterea salariilor ar fi o metodă de a păstra independența și integritatea acestora în procesul de luare a deciziilor. Natalia Gavrilița la rândul ei a declarat că „salariile acestora sunt justificate”.

Opoziția parlamentară, dar și mai multe partide extraparlamentare au criticat această inițiativă de creștere a salariilor atât de semnificativă, precizând unii că „ar fi o mită pentru unele decizii luate anterior de către CCM în favoarea PAS”, alții susținând că „cei de la guvernare mai tare au prejudiciat imaginea judecătorilor cu această creștere a salariilor, decât au încercat să prevină actele de corupere a acestor magistrați”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button