EconomieInternaţional

Președintele Estoniei: NATO ar trebui să cheltuiască mai mult de 2% din PIB pentru apărare

Președintele Estoniei, Alar Karis, consideră că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să ia în considerare creșterea pragului minim pentru cheltuielile de apărare ale țărilor membre, care reprezintă în prezent 2% din PIB și pe care nu l-au atins încă toți aliații.

După cum raportează ERR, scrie European Pravda, el a spus acest lucru la o conferință de presă după o întâlnire cu președintele lituanian Gitanas Nausėda.

Caris a menționat că NATO ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea ca Rusia să devină și mai periculoasă în următorii ani decât în ​​deceniul precedent și că este din ce în ce mai clar că cheltuielile pentru apărare la 2% nu sunt suficiente.

„Ar trebui să discutăm despre creșterea cheltuielilor de apărare dorite la 2,5 sau 3% din PIB”, a spus Alar Karis.

El a adăugat că este, de asemenea, important să se consolideze apărarea aeriană a țărilor NATO, în special „flancul estic”.

„Estonia este pregătită să găzduiască luptători suplimentari și sisteme de apărare aeriană pe bază de rotație, așa cum sa convenit la summitul NATO anterior de la Vilnius”, a menționat el.

Să vă reamintim că Estonia cheltuiește deja peste 3% din PIB pentru apărare și se află pe locul doi după Polonia în acest indicator. Se preconizează că cinci membri NATO vor realiza cheltuieli de apărare peste 3% în 2024, iar peste 20 de aliați (inclusiv cei ale căror cheltuieli depășesc 3%) vor cheltui peste 2% din PIB.

Președintele polonez Andrzej Duda dorește, de asemenea, să promoveze ideea de a ridica ținta la 3% din PIB.

#Estonia #NATO #PIB #cheltuieli

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button