Internaţional

Președintele Georgiei a respins legea „agenților străini”

Președintele Georgiei Salome Zurabishvili a respins proiectul de lege „Cu privire la transparența influenței străine” adoptat de parlament, relatează sursa.

„Astăzi am respins legea „rusă”. Această lege este rusă în esența și spiritul ei. Contrazice constituția noastră și toate standardele europene și, prin urmare, reprezintă un obstacol în calea noastră europeană. Această lege nu este supusă niciunei modificări sau îmbunătățiri, așa că dreptul de veto este foarte simplu. Această lege trebuie abrogată”, a spus Zurabishvili la un briefing.

Vetoul prezidențial poate fi anulat dacă majoritatea parlamentului votează în favoarea legii. Anterior, parlamentul georgian a depășit deja un drept de veto în timpul adoptării legii „activităților de investigare sub acoperire”, criticată de Uniunea Europeană, notează Paper Kartuli. Atunci a fost nevoie de 79 de voturi de deputați pentru asta.

Pe 14 mai, Parlamentul Georgiei a aprobat proiectul de lege privind „agenții străini” în a treia lectură. A fost susținută de 84 de parlamentari, 30 de parlamentari s-au opus. Acest document prevede crearea unui registru special, care va indica toate persoanele juridice non-profit și instituțiile media finanțate din străinătate cu mai mult de 20%. Aceștia vor fi obligați să publice un raport financiar anual.

Oponenții proiectului de lege îl numesc o copie a legii ruse privind „agenții străini”. Documentul a fost criticat și în SUA și Europa. Examinarea proiectului de lege a fost însoțită de proteste în masă în Georgia.

#Georgia #veto #Zurabishvili

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button