InternaţionalRăzboi în Ucraina

Președintele Ucrainei a dclarat despre scurgerea de informații secrete: „ Nu am primit informații de la Casa Albă sau de la Pentagon în prealabil. Nu este benefic pentru reputația Casei Albe și a Statelor Unite”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu a avut nicio discuție cu Casa Albă despre scurgerea pe scară largă a documentelor secrete ale serviciilor de informații americane, pe care le consideră dăunătoare atât pentru Washington, cât și pentru Kiev, informează sursa.

„Nu am primit informații de la Casa Albă sau de la Pentagon în prealabil. Nu aveam aceste informații. Eu personal nu am avut. Cu siguranță este o poveste neplăcută. Nouă nu ne face bine. Nu este benefic pentru reputația Casei Albe și cred că nu este benefic pentru reputația Statelor Unite”, a spus Volodimir Zelenski. Întrebat dacă acest lucru a zdruncinat încrederea între cele două ţări, Zelenski a spus că „nu îşi poate pune la risc ţara”, sugerând că exprimarea sentimentelor sale particulare nu merită să pună în pericol sprijinul SUA pentru efortul de război al Ucrainei. 

„Acolo unde pot vorbi sincer, o fac. Dar există riscuri mari. Dacă ar fi fost războiul meu împotriva lui Putin şi am fi fost doi pe câmpul de luptă, aş fi spus tuturor ce cred despre ei. Dar aici povestea este puţin diferită. Suntem cu toţii responsabili”, a afirmat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean, care a fost implicat în primul scandal de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump în Congres, în 2019, a precizat că nu este pentru prima dată când viaţa sa a fost complicată de dezvăluiri din SUA, dar acum se concentrează mai mult pe pregătirea Ucrainei pentru a recuceri teritoriul ocupat de forţele ruseşti.

„Nu ştiu dacă este o manipulare sau un accident şi aşa mai departe şi de ce ar trebui (n.r. – să-mi pun această problemă). În pofida unor astfel de mişcări din domeniul informaţiilor, trebuie să pregătesc statul pentru eliberare, nu pentru alţi paşi. Şi aceasta este sarcina mea. 

Vă amintiţi cum a ieşit discuţia noastră cu Trump? Au publicat-o. Ei bine, ca să fiu sincer, eu nu mi-am dat permisiunea nici pentru asta”, a punctat Volodimir Zelenski. Președinteleucrainean a refuzat să confirme sau să infirme informaţiile conţinute de documentele scurse sau chiar să descrie dezvăluirile ca fiind „sensibile”, deoarece făcând acest lucru ar recunoaşte că documentele sunt reale, a arătat el. Secretarul de stat Antony Blinken a discutat despre scurgerile de informaţii care au apărut pe Discord cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc în aprilie, potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune, conform News.ro. 

Scurgerea de informaţii a creat fricţiuni între Ucraina şi Statele Unite, cel mai mare susţinător al acesteia în război. Incapacitatea Washingtonului de a proteja informaţiile sensibile ar putea determina Kievul să împărtăşească mai puţine informaţii cu Statele Unite, au indicat în privat unii oficiali ucraineni.

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat despre scurgerile de informaţii care au apărut pe Discord cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc în aprilie, potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune, conform News.ro. Scurgerea de informaţii a creat fricţiuni între Ucraina şi Statele Unite, cel mai mare susţinător al acesteia în război. Incapacitatea Washingtonului de a proteja informaţiile sensibile ar putea determina Kievul să împărtăşească mai puţine informaţii cu Statele Unite, au indicat în privat unii oficiali ucraineni.

#Ucraina #SUA #Pentagon #scurgere_de_informatii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button