Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a acordat duminică, 5 ianuarie, un lung interviu bloggerului și podcasterului american Lex Friedman, în care și-a amintit primele zile ale unui război la scară largă și și-a împărtășit gândurile despre modalitățile de a ajunge la pace.
Interviul a durat aproape trei ore. La începutul conversației, Lex Friedman a spus că plănuia să meargă la Moscova și să înregistreze un interviu cu Vladimir Putin. Podcasterul a mai spus că crede că Putin, Zelensky și Donald Trump ar trebui să se întâlnească pe 25 ianuarie – după învestirea președintelui SUA – și să cadă de acord asupra păcii.
Potrivit lui Zelensky, președintele ales al SUA ar putea deveni primul lider mondial care a zburat în Ucraina cu avionul, dar acest lucru s-ar putea întâmpla abia după încheierea războiului.
Interviul a vorbit despre multe subiecte dureroase pentru Ucraina, cum ar fi introducerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse în ajunul unei invazii la scară largă. Când a venit vorba de începutul unei invazii rusești pe scară largă, Zelensky și-a amintit conversațiile cu partenerii occidentali.
În declarația sa, el a spus că a cerut un singur lucru de la partenerii săi, în primul rând din Statele Unite: dacă partea americană este încrezătoare și are dovezi ale unei invazii viitoare, Ucrainei trebuie să primească două lucruri: să întărească țara cu arme, și, de asemenea, luați astfel de acțiuni astfel încât să nu existe deloc o invazie la scară largă. Adică vorbeam despre introducerea de sancțiuni grave care ar putea influența Federația Rusă și ar putea preveni evenimentele oribile din 2022.
Zelensky a reamintit, de asemenea, reacția partenerilor occidentali înainte de 24 februarie. Friedman a clarificat dacă asistența a fost oferită Ucrainei la timp.
„Cred că nu. Nu am primit ajutor. Dacă considerăm că cuvintele sunt de ajutor, atunci am primit multe din ele”, a răspuns Zelensky.
El a adăugat că, după invazia rusă, țările occidentale au început să impună sancțiuni împotriva Rusiei și să furnizeze în mod activ arme Kievului.
Președintele Ucrainei a discutat cu Friedman și despre dezvoltarea în continuare a relațiilor cu Statele Unite. Zelensky crede că scopul președintelui rus Vladimir Putin este să facă totul pentru a-l certa cu Donald Trump, iar dacă Trump este de acord cu o încetare a focului fără garanții serioase de securitate pentru Ucraina, el va „da un permis lui Putin”.
„Nu așteptați dorința lui Putin (de a pune capăt războiului – n.red.), forțați-l să oprească războiul”, a spus președintele ucrainean. El l-a numit pe Putin „surd” și a reamintit că trebuie să-i vorbești doar dintr-o poziție de forță și nu să-i subiectivizezi acțiunile.
În mod neașteptat, a fost pusă în discuție subiectul relațiilor cu Belarus. Să ne amintim că trupele ruse au lansat o invazie prin teritoriul Belarusului și au încercat să captureze Kievul, dar nu au reușit. De asemenea, teritoriul belarus este încă o trambulină militară pentru ca Federația Rusă să lanseze un atac asupra Ucrainei.
„Am vorbit cu Lukașenko la telefon și și-a cerut scuze, a spus că „nu sunt eu”. Dar de pe teritoriul său au fost lansate rachete, iar Putin le-a lansat. El a spus: „Crede-mă, nu sunt eu, nu controlez asta.” I-am spus că el este același ucigaș și mi-a răspuns: „Înțelege, nu poți lupta cu rușii”, a spus Zelensky.
Potrivit acestuia, Lukașenko a sugerat să lovească Belarus.
„El spune: „Bine, dă-te la rafinărie, știi cât de mult înseamnă pentru mine”. Era uzina Mozyr. Îi spun: despre ce vorbești, care este răspunsul? A fost în a doua sau a treia zi de război”, și-a amintit Zelensky.
Anterior, președintele ucrainean nu a menționat o astfel de conversație și cereri de la Lukașenko.
Rafinăria de petrol Mozyr, unul dintre principalii producători și furnizori de combustibil pentru armata rusă, și-a suspendat operațiunile pe 15 iulie anul trecut din motiv oficial – din cauza consecințelor vremii nefavorabile.
Cu toate acestea, presa ucraineană a scris că motivul opririi au fost atacurile dronelor ucrainene.
Alte puncte importante din conversația de trei ore dintre președintele ucrainean și podcasterul Lex Friedman au fost negocierile de pace dintre Federația Rusă și Ucraina, problemele aderării la NATO și garanțiile de securitate, perspectivele alegerilor în țară în timpul legii marțiale, lupta împotriva corupției în Ucraina și nu numai.
În special, întrebat dacă este adevărat că armata ucraineană a vândut armele furnizate lor către țări terțe, Zelensky a spus că dacă acest lucru ar fi fost adevărat, acești oameni ar fi fost imediat lichidați în timpul războiului.
El a mai menționat că este incorect să credem că Rusia este angajată în negocieri pașnice, iar Ucraina le ignoră în mod deliberat.
Întrebat despre operațiunea militară a Ucrainei în regiunea Kursk și despre parteneriatul militar dintre Federația Rusă și RPDC, Zelensky a răspuns că, potrivit datelor sale, Coreea de Nord a pierdut deja 3.800 de soldați uciși și răniți în războiul ruso-ucrainean.
„Au sosit 12 mii. Până în prezent, 3.800 au fost uciși sau răniți. Mai pot aduce încă 30-40 de mii… Pot aduce multă lume, pentru că au o ordine, o autocrație”, a spus el.
Vorbind despre garanțiile de securitate, Zelensky a amintit de Memorandumul de la Budapesta, care a fost conceput pentru a proteja țara în schimbul renunțării la armele nucleare.
El a remarcat că pentru a pune capăt războiului, Ucraina are nevoie de garanții de securitate fiabile nu doar pe hârtie.
„Memorandumul de la Budapesta conținea garanții de securitate pentru Ucraina. În primul rând, cei trei principali garanți ai securității pentru Ucraina, trei prieteni strategici și parteneri ai Ucrainei – SUA, Rusia, Marea Britanie. Franța și China s-au alăturat. Erau cinci state. Acum înțelegem că acestea nu sunt garanții de securitate”, a spus Zelensky.
Potrivit acestuia, după ocuparea unor părți din Donbass și Crimeea, Ucraina a trimis scrisori tuturor membrilor Memorandumului de la Budapesta timp de câțiva ani.
Acest interviu poate fi considerat o abordare inovatoare pentru construirea comunicării între Ucraina și Occidentul colectiv, deoarece președintele Ucrainei s-a trezit pe același scaun în care au vorbit anterior personalități precum Donald Trump, Benjamin Netanyahu și Elon Musk.
Și Vladimir Zelensky nu s-a comportat ipocrit și nu a vorbit „despre lucruri înalte” și populiste. El a vorbit din postura unui cetățean obișnuit al Ucrainei că el, părinții săi și întregul popor trăiesc în fiecare zi de o invazie la scară largă.
Acest lucru îl deosebește pe președintele ucrainean de dictatorul rus, înfundat în lingușiri și dezinformare, care este încă obsedat de ideile de dominare a lumii și visează restabilirea URSS.
Astfel de interviuri fac posibil ca orice american sau european, care se află incredibil de departe de Ucraina, să înțeleagă întreaga amploare a conflictului și să realizeze că oferta ucrainenilor de a renunța la teritorii în favoarea agresorului este insultătoare și nu poate fi considerată.