Internaţional

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin vor avea astăzi o convorbire telefonică. Care sunt unele subiecte propuse spre discuție

Președinții american și rus, Joe Biden și Vladimir Putin, vor avea joi o convorbire telefonică, a anunțat miercuri într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA, Emily Horne, relatează agențiile internaționale de presă, transmite sursa.

Conform textului difuzat, acei lideri vor aborda, printre alte subiecte, „viitoarele contacte diplomatice cu Rusia”.

Discuția, anunțată și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, are loc cu două săptămâni înaintea negocierilor americano-ruse programate să înceapă pe 10 ianuarie asupra tratatelor de control al armelor nucleare și situației de la frontiera ruso-ucraineană, unde Rusia a comasat trupe.

Potrivit lui Emily Horne, președintele Biden a discutat cu lideri europeni înaintea convorbirii pe care o va avea cu Putin. Președinția americană a promis anterior că „nu vor exista discuții (cu Rusia, n.red.) asupra securității europene fără aliații și partenerii europeni”.

Moscova a dezvăluit pe 17 decembrie propunerile transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA și celălalt NATO. Rusia își rezumă în acestea cererile adresate Occidentului pentru calmarea tensiunilor alimentate de concentrarea unor importante forțe militare rusești la granița cu Ucraina, care, împreună cu americanii și europenii, acuză Moscova că pregătește o ofensivă militară.

Rusia cere în esență excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, și încetarea oricărei activități militare a acestei Alianțe și a SUA în Europa de Est și în spațiul fost sovietic, insistând ca negocierile asupra propunerilor sale să înceapă cât mai repede.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button