EconomieInternaţional

Prețul petrolului BRENT a urcat la cel mai ridicat nivel – 94 de dolari pe baril

Prețul petrolului european a ajuns luni dimineața la 94 de dolari pe baril, cel mai mare preț din octombrie 2014, într-o creștere de 20% numai de la începutul acestui an. Totuși, piețele așteaptă un progres al discuțiilor între SUA și Iran, ceea ce ar duce la creșterea ofertei de țiței.

Imediat după ce a atins nivelul de 94 de dolari pe baril, țițeiul european (BRENT) a scăzut la 92 de dolari, în timp ce petrolul american de referință (WTI) era cotat la 91 de dolari pe baril.

Este a șaptea săptămână consecutivă de creștere a cotațiilor țițeiului, pe fondul tensiunilor internaționale dar și a dificultăților de aprovizionare, transmite sursa.

„Investitorii speculativi și-au luat profitul [au vândut-n.r.] pe știrile care sugerează progrese în discuțiile privind acordul nuclear dintre SUA și Iran, dar imediat după aceea prețul a reînceput să crească, deoarece oferta globală este de așteptat să rămână restrânsă”, a declarat pentru Reuters Tatsufumi Okoshi, economist senior la Nomura. Dacă Statele Unite ridică sancțiunile împotriva Iranului, aprovizionarea globală cu petrol ar crește.

Prețurile țițeiului au crescut deja cu aproximativ 20% de la începutul anului 2022, iar analiștii se așteaptă la depășirea nivelului de 100 de dolari pe baril.

#petrolul_BRENT #țițeiul_european #preț_ridicat #baril

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button