Politică

Proces împotriva R. Moldova: Statul va plăti 139.000 dolari avocaților

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) al Republicii Moldova a fost împuternicit să negocieze și să încheie un contract cu o companie de avocați.

Compania va reprezenta interesele R. Moldova de a examinarea cererii de arbitraj depuse de RTI „Rotalin Gas Trading” AG și „Rotalin Gaz Trading” SRL împotriva Republicii Moldova, pendinte în faţa Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (SUA), transmite sursa.

Conform documentului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să semneze contractul de asistență juridică cu companiile de avocatură „Wolf Theiss Rechtsanwalte GmbH & Co KG” (Austria/România) și „SLV Legal” Inc. (SUA) în parteneriat cu Biroul Asociat de Avocați „Bivol Soțchi & Partners” (Republica Moldova), precum şi actele, acordurile şi procesele-verbale necesare pentru acest proces împotriva R. Moldova.

Statul planifică să plătească 139.000 de dolari avocaților care vor reprezenta interesele țării în instanță.

RTI „Rotalin Gas Trading” AG este o societate pe acțiuni înregistrată în Liechtenstein, care deține controlul asupra „Rotalin Gaz Trading” SRL din Republica Moldova, a înaintat, în vara anului trecut, o cerere de arbitraj împotriva statului nostru la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (SUA).

Cele două companii, ultima înființată în anul 2003, cer despăgubiri de la R. Moldova pentru investițiile făcute în programe de gazificare în republică și pe care nu le-ar fi recuperat.

Mai exact, companiile respective cer plata unor daune în valoare de peste 1,2 de miliarde de lei, echivalentul a peste 55 de milioane de dolari, precum și dobânzi de întârziere sau cheltuieli de judecată.

Reclamanții afirmă că, deși legislația cu privire la gazele naturale din R. Moldova prevedea că cheltuielile de dezvoltare a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale le suportă operatorul sistemului de distribuţie, iar aceste cheltuieli se iau în considerare la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar fi refuzat să le acorde tarife care să permită recuperarea investițiilor.

#Moldova #avocați #MIDR

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button