Internaţional

Procuror de la Haga cere arestarea lui Netanyahu și a liderului Hamas. Sunt acuzați că au comis crime de război

La Curtea Penală Internațională se solicită mandate de arestare pe numele liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, dar și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Aceștia sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității, urmare a acțiunilor militare care au demarat în regiune pe 7 octombrie, transmite sursa.

Procurorul Karim Khan mai solicită mandate pentru ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, dar și pentru alți doi șefi din Hamas. Este vorba despre Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul aripii militare a Hamas și Ismail Haniyeh – liderul politic al grupării.

Khan a spus că acuzațiile împotriva Sinwar, Haniyeh și al-Masri se referă la „exterminare, crimă, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant invocă „provocarea exterminării, provocarea de foamete ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, țintirea deliberată a civililor aflați în conflict”.

Prin aplicarea mandatelor de arestare împotriva liderilor israelieni și Hamas în aceeași acțiune, biroul lui Khan riscă să atragă critici că plasează o organizație teroristă și un guvern ales în condiții egale, conform CNN. Un grup de judecători urmează să analizeze cererile și să pronunțe decizia.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale, dar instanța susține că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să respecte principiile instituției în 2015.

#Haga #Netanyahu #Hamas #crime_de_război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button