Economie

Prognozele Ministerului Economiei: În 2022, Republica Moldova va înregistra o creștere economică de 8%

Pe parcursul anului curent, Republica Moldova va înregistra o creștere economică de opt la sută. Prognoza a fost publicată de Ministerul Economiei.

Potrivit autorității, în prezent se înregistrează o majorare a exporturilor, mai exact cu circa 20 la sută a exporturile către România și cu circa 61% către Uniunea Europeană, transmite sursa.

În ianuarie – noiembrie 2021, exporturile de mărfuri au însumat 2,81 miliarde dolari SUA. Indicatorul este mai mare cu 25,4%, comparativ cu primele 11 luni ale anului 2020.

Mai exact, exporturile de mărfuri autohtone au constituit 2,17 miliarde dolari SUA (77% din total exporturi), fiind în creștere cu 25,7% față de anul 2020.

Reexporturile de mărfuri străine, în ianuarie – noiembrie 2021, au fost de 649,5 milioane dolari SUA (23% din total exporturi), cu 24,3% mai mult, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2020.

În context, ministrul Economiei spune că este necesară crearea unui fond de dezvoltare care să susțină politicile Băncii Naționale, atunci când situația pe piața monetară va fi mai puțin favorabilă.

Fondul ar putea permite oferirea resurselor ieftine pe termen lung pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

#Ministerul_Economiei #creștere_economică #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button