Analize și opinii

Program de izolare economică

Din cauza impactului sancțiunilor, economia Rusiei trece prin cele mai grele perioade. Multe companii și industrii internaționale au părăsit Rusia, privând-o atât de câștiguri, cât și de bunurile necesare pe piață. Autoritățile ruse încearcă cu disperare să revigoreze economia și, în acest sens, Vladimir Putin a spus că anii 2020 vor fi o perioadă de întărire a suveranității economice. În același timp, economia rusă, a spus el, își va menține cursul spre deschidere și cooperare internațională largă.

Pe deoparte, această afirmație poate suna ca un simptom al realității scindate a guvernului rus, deoarece în condițiile așa-zisei suveranități, economia va deveni din ce în ce mai închisă față de lumea exterioară. Pe de altă parte, Putin a subliniat că este important să se dezvolte „modele de integrare cu adevărat profitabile”, dintre care unul îl consideră Uniunea Economică Eurasiatică – o asociație a țărilor slab dezvoltate, sateliți a Rusiei. Probabil, o astfel de decizie este dictată de necesitatea de eludare a sancțiunilor, dar nici măcar ea nu va ajuta la satisfacerea nevoilor Federației Ruse în domeniul tehnologiilor înalte, în special, în sfera IT.

Astfel, Rusia a recunoscut indirect că se confruntă cu probleme din cauza sancțiunilor. Înlocuirea importurilor, de care autoritățile și mass-media sunt atât de mândri, nu reprezintă, în esență, nimic altceva decât o înlocuire cu un analog de calitate mult mai scăzută, sau un furt. Astfel, încercările de înlocuire a produselor din sectorul IT vor însemna fie furtul tehnologiei chineze, fie dependența tehnologică de China.

În același timp, din cauza diviziunii tradiționale a realității pentru autoritățile ruse, acestea mizează și pe legături (inclusiv economice) cu țări din afara UEEA, după cum a afirmat reprezentantul Ministerului rus de Externe Maria Zakharova: „Moscova speră că Chișinăul are suficientă înțelepciune pentru a nu declara „vendetta” tuturor susținătorilor cooperării cu Rusia și pentru a nu curăța câmpul politic de forțele care pledează pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie cu Moscova. Desigur, vorbim despre ex-președintele pro-rus al Moldovei, Igor Dodon, care a făcut în repetate rânduri declarații despre importanța relațiilor cu Rusia: „Trebuie să fim prieten cu Rusia, cu Putin. Trebuie să menținem relații bune cu toată lumea. Această perioadă dificilă va trece, nu este nevoie să ardem poduri cu nimeni”, adăugând că Rusia „va rezista”, iar „Occidentul va pierde mai mult din sancțiunile impuse pe termen scurt și mediu”.

Dar, în ciuda faptului că Moldova și Rusia au fost odată unite printr-un trecut comun, vremurile se schimbă. Acum Moldova a ales calea dezvoltării și integrării europene, Rusia a decis să stagneze voluntar. Alegerea partenerilor strategici ar trebui să fie determinată nu de legăturile istorice, ci de o evaluare sobră a situației actuale. Și dacă Rusia se comportă ca un stat terorist, atunci ar trebui să fie izolată.

#Rusia #Moldova #relații #program_izolare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button