PoliticăSocietate

Proiect de lege: Sancțiuni mai dure pentru ilegalitățile admise în domeniul construcțiilor

Sancțiunile pentru ilegalitățile admise în domeniul construcțiilor vor fi înăsprite, iar persoanele responsabile ar putea rămâne fără activitate sau nu vor putea deține o anumită funcție publică până la un an. Prevederile se conțin într-un proiect de lege de modificare a Codului Contravențional, prezentat, pe 21 februarie, de către deputații PAS, conform sursei.

„Cunosc cât este de gravă problema construcțiilor neautorizate. Mai grav este în Chișinău unde poți întâlni o casă în mijlocul drumului, poți întâlni o casă de locuit pe acoperișul unui bloc de locuit, zeci și sute de construcții în spațiile verzi, sau pe terenurile monumentelor istorice, anexe mai mare decât apartamente. Cum este posibil să apară aceste construcții neautorizate?”, a declarat Vasile Grădinaru.

Potrivit proiectului de lege, vor fi sancționate și autoritățile publice locale care refuză să elibereze certificate de urbanism sau autorizație de construcție agenților economici „de bună credință”.

„Aceste persoane care săvârșesc asemenea fapte riscă sancțiuni de până la 75 mii lei și ridicarea dreptului de a desfășura o anumită funcție sau de a o deține până la un an. Proiectul de lege vine ca un echilibru – pe de o parte de a-i sancționa pe cei care încalcă, pe de altă parte, de ai susține pe cei care se încadrează perfect în buchia legii”, a mai spus Grădinaru.

De asemenea, vor fi înăsprite sancțiunile pentru cei care aduc prejudicii monumentelor istorice.

„La moment, o persoană care a demolat ilegal un monument istoric poate scăpa cu o amendă de doar 1500 de lei, iar persoana cu funcție de răspundere care a admis acest lucru nu este sancționată sub nicio formă. Asemenea sancțiuni modice mai mult încurajează, decât descurajează distrugerea patrimoniului istoric. De aceea, în cazul unor asemenea încălcări sancțiunile vor crește substanțial”, a precizat deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc.

Deputații au venit și cu un apel către persoanele fizice și juridice, îndemnându-i să nu mai construiască neautorizat. Iar, administrațiilor publice li se recomandă să nu emită acte permisive ilegale.

„Noi încurajăm persoanele fizice și juridice care desfășoară activitatea corect să o facă, și, să notifice orice abuz din partea autorităților publice locale care vor fi aspru pedepsite pentru încercarea de a utiliza pârghiile pe care le au împotriva agenților economici de bună credință”, a conchis Grădinaru.

Potrivit PAS, doar anul trecut, Agenţia pentru Supraveghere Tehnică a constatat 544 de contravenţii în domeniul construcţiilor.

#Proiect_de_lege #construcții #PAS #sancțiuni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button