Protestul care s-a desfășurat recent în fața Parlamentului, așa-numitul „protest cu tizic”, până la urmă, lasă mai multe semne de întrebare, decât răspunsuri. Dintr-o parte, motivația și scopurile opoziției sunt clare în cadrul acestui protest. Din altă perspectivă, bannerele în limba rusă pun anumite semne de întrebare – pentru cine a fost organizat acest protest, de fapt?
„Energomor” – cât de relevantă este metafora în contextul mondial actual?
Numeroase studii sociale au demonstrat în mod repetat că, pentru societatea moldovenească actuală, trecută prin dezamăgiri și provocări, prioritatea este stabilitatea și pacea. Opoziția actuală nu doar a înțeles acest lucru, dar și a învățat cum să aplice această viziune pentru a manipula cu societatea și dispoziția acesteia.
Instabilitatea energetică actuală reprezintă un instrument din care opoziția „stoarce” tot ce este posibil de stors, pentru a induce spre ideea de incompetență a actualei conduceri. Cu părere de rău, o bună parte din societate se informează din surse media afiliate opoziției, acolo unde se vehiculează activ subiectul de creștere a costurilor la energie, dar nu se vorbește nimic despre faptul că aceste costuri au crescut și în alte țări, majoritatea dintre ele fiind mult mai dezvoltate din punct de vedere economic, decât Republica Moldova.
Și când spunem acest lucru, nici nu este necesar să depunem efort pentru a găsi exemple relevante. În această perioadă, costurile energetice au crescut în țări, precum:
- Franța – consumatorii finali au simțit o creștere de 12,6% a costurilor la energie;
- Danemarca – danezii s-ar putea confrunta, de asemenea, cu creșteri mari ale facturilor la energie în acest an, prețurile crescând între 20% și 200% pentru multe gospodării;
- Spania – costul energiei electrice a crescut cu peste 40% în ultimul an, determinând mulți spanioli să se gândească la instalarea de panouri solare pe acoperișurile lor ca alternativă.
Un argument preferat al opoziției în acest sens este „păi, la ei și salariile sunt mai mari”. Este adevărat, situația economică a multor țări europene este mai prosperă decât în cazul Republicii Moldova, dar problema este că creșterea costurilor energetice afectează țările fără a ține cont de situația economică sau nivelul salariilor. Este o chestiune legată mai mult de economie și modul în care se formează piața, iar conducerea țării, cât de tare nu și-ar dori, nu are pârghiile necesare pentru a influența fenomenele economice la nivel mondial.
Cum a fost vehiculat subiectul în presa locală și cea rusească?
Modul în care s-a abordat subiectul în mass-media, la fel, lasă anumite spații pentru semne de întrebare. Atât presa locală afiliată opoziției, cât și presa rusească au catalogat această acțiune de protest ca „una dintre multiplele”, deși nu au fost atât de multe acțiuni de acest tip, care au precedat protestul respectiv.
Este evident, o asemenea abordare se aplică cu scopul de a evidenția instabilitatea politică și socială a țării, raportând-o la incapacitatea conducerii actuale. Opoziția cere renegocierea contractului cu Gazprom, deși este conștientă că acest lucru nu este posibil fără a oferi Federației Ruse anumite avantaje politice.
Traian Albu