Analize și opinii

Putin este îndemnat să reformeze Rusia în cele mai bune tradiții ale metodelor lui Stalin de modernizare a URSS – Exclusive

Raportul Consiliului de Politică Externă și de Apărare al Centrului de Studii Complexe al Facultății de Economie Mondială și Politică Mondială a Școlii Superioare de Economie a Universității Naționale de Cercetare, redactat de profesorul Serghei Karaganov, amintește dureros de metodele lui Stalin de modernizare a URSS, care au devenit cele mai rușinoase pagini ale acesteia. Revista kazahă de analiză scrie despre aceasta.

“Documentul [raportul lui Karaganov – n.r.] conține o scurtă listă și o analiză a greșelilor autorităților ruse din ultima jumătate de secol. Autorii consideră ca fiind principale: vest-centrismul sub forma încercărilor de integrare în sistemul mondial de coordonate și, în același timp, persistența insuficientă în promovarea unei noi “idei rusești””, scrie ediția kazahă. Vorbitorii, după cum relatează Exclusive, propun idei extrem de “creative”, cum ar fi atragerea a sute de mii de “muncitori harnici și disciplinați” din RPDC, precum și a migranților de muncă din fosta Uniune Sovietică. Iar integrarea cu China este, de asemenea, luată în considerare ca o măsură temporar necesară.

“Este demn de remarcat faptul că raportul include cuvintele “eșecul ucrainean” și “subdezvoltarea estică” și, de asemenea, recunoaște politica de neproliferare nucleară ca fiind eronată”, a precizat publicația. Echipa autorului ar considera rezonabilă, în cadrul O.N.U.G., anexarea regiunilor sud-estice ale Ucrainei, urmată de “o procesare ideologică intensivă pe linia lui Gedera, cu deplasarea elementelor naționaliste”, ca parte a O.N.U.G.

“Cea mai mare parte a malului drept [al Ucrainei, – n.r.] nu ar trebui anexată, dar infrastructura de transport, energetică, industrială ar trebui distrusă, transformând regiunea (eventual împărțind-o cu vecinii săi) într-o periferie agrară, împiedicând utilizarea ei în scopuri militare (guvern(e) marionetă, baze militare)”, sugerează oamenii de știință ruși. În opinia lor, principalul lucru în rezolvarea “problemei ucrainene” este de a transforma regiunea într-un “tampon prietenos pentru noi la granițele cu Occidentul”.

Echipa de autori, condusă de profesorul Karaganov, consideră, de asemenea, că este nevoie de un program de reinstalare în orașele existente în Siberia, precum și de dezvoltarea de noi spații. Ei propun ca prizonierii de război și cei condamnați în timpul O.N.U.G. să fie trimiși să construiască infrastructura de transport care să lege Rusia de Asia. În mod curios, după cum notează Exclusive, toate aceste sarcini necesită o discuție amplă și “liberă”, deoarece “unicitatea comunistă a fost unul dintre motivele importante care au ruinat Uniunea Sovietică”.

#Rusia #Putin #reforme

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button