Politică

Putin i-a transmis lui Erdogan că Rusia este pregătită să faciliteze traficul maritim cu Turcia

Rusia este pregătită să colaboreze cu Turcia în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor prin Marea Neagră, inclusiv a cerealelor din Ucraina, i-a declarat luni președintele Vladimir Putin omologului său Recep Tayyip Erdogan, transmite sursa.

Într-o convorbire telefonică, Putin „a subliniat că partea rusă este pregătită să faciliteze tranzitul maritim neîngrădit al mărfurilor în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru este valabil și pentru exportul de cereale din porturile ucrainene”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Traficul maritim în Marea Neagră a fost perturbat de la începutul intervenției militare rusești în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

Exportul de cereale ucrainene, în special, a fost grav împiedicat, ceea ce a contribuit la creșterea insecurității alimentare la nivel mondial, deoarece Kievul este un exportator agricol important.

Ucraina și țările occidentale acuză Moscova că blochează porturile ucrainene de la Marea Neagră, acuzație pe care oficialii ruși o neagă. În aceste condiții, Ucraina a început luna trecută să exporte cereale din România.

De asemenea, forțele ucrainene au minat apele din apropierea porturilor lor pentru a contracara orice încercare de apropiere pe mare. Unele mine marine au ajuns în derivă în apele turcești.

Rusia a declarat în mod repetat în ultimele zile că ar putea contribui la depășirea îngrijorărilor legate de o criză alimentară în schimbul ridicării sancțiunilor declanșate de ofensiva sa în Ucraina.

În timpul întâlnirii cu Erdogan, Putin a reafirmat că Rusia ar putea „exporta cantități mari de îngrășăminte și produse agricole dacă sancțiunile antirusești ar fi anulate”, potrivit Kremlinului.

Turcia, care împarte Marea Neagră cu Rusia, a încercat să mențină relații bune cu Moscova, în timp ce a vândut drone militare Ucrainei.

Turcia se oferă să găzduiască discuții între Rusia, Ucraina și ONU

Președintele turc s-a oferit să găzduiască discuții între Rusia, Ucraina și ONU la Istanbul.

Erdogan i-a subliniat lui Putin „necesitatea de a lua măsuri care să minimizeze efectele negative ale războiului” și de a restabili pacea între Rusia și Ucraina „cât mai curând posibil”.

„Președintele Erdoğan a exprimat că sunt gata să se întâlnească cu Rusia, Ucraina și Națiunile Unite la Istanbul și să joace un rol într-un posibil mecanism de observare, dacă ambele părți sunt de acord cu principiul”, se arată în nota de lectură.

Delegațiile rusă și ucraineană s-au întâlnit ultima dată pentru discuții la Istanbul la 29 martie.

#Turcia #Ucraina #Rusia #negocieri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button