Analize și opinii

Putin – inspirat de “succesul strategic” din Lugansk dorește să “înainteze” și în alte regiuni

Peste 100 de zile de război în Ucraina au dat de înțeles societății mondiale că a doua armată a lumii, pesemne, nici pe aproape nu merită acest loc prestigios în clasamentul militar mondial. Operațiunea care trebuia să dureze 72 de ore nu a adus rușilor succese considerabile până nu demult, când aceștia au reușit, totuși, să cucerească regiunea Lugansk.

De ceva timp, propaganda rusească se confruntă cu un deficit de evenimente pozitive, pe care să le disemineze – ucrainenii nu doar că se apără eroic, dar mai reușesc și să lanseze contraofensive, recucerind teritoriile pierdute. Cu siguranță, succesul din Lysychansk în acest context a devenit subiectul numărul unu în Rusia – Putin a felicitat solemn militarii pentru succesele obținute și-a manifestat siguranță că Rusia va putea înainta mai departe.

De ce victoria rușilor în Lugansk este “Пиррова победа”?

Deși au obținut ceea, pentru ce au luptat în această regiune, să nu uităm că rușii au luptat pentru a o cuceri mai multe de 3 luni. Acest lucru înseamnă pierderi umane colosale, dar și pierderi de armament, tehnică și bani. În același timp, succesul din Lugansk a fost precedat de pierderea Insulei Șerpilor, iar în acest context, nu este atât de ușor de evaluat, dacă rușii au obținut avantaje sumare, sau totuși nu.

În orice caz, în contextul războiului care merge după cel mai prost scenariu posibil pentru Putin, orice succes a militarilor ruși este un motiv de laudă pentru aceștia. Plus la aceasta, naivitatea generalilor ruși iarăși ne lasă mirați – aceștia sunt încrezuți că vor putea înainta mai departe, de parcă ar fi ignorat toate pierderile suportate și timpul, de care au avut nevoie să obțină primele succese cât de cât valoroase strategic.

Putin, în stilul lui Dodon: “Am primit recomandări de la generali…”

Putin a aplicat de data aceasta o strategie tipică rușilor, dar și a criminalului politician pro-rus din Moldova – Igor Dodon. Putin nu a afirmat propria determina sau dorință de a înainta pe teritoriul Ucrainei, acesta a făcut trimitere la careva recomandări a 2 generali. Este o abordare, care îi permite lui Putin, dintr-o parte, să amplifice eforturile militare, dar, pe de altă parte, să creeze o iluzie de parcă nu el ar lua această decizie.

În orice caz, indiferent cui nu ar aparține inițiativa, rușii nu sunt capabili să înainteze rapid și calitativ pe teritoriul Ucrainei. Cu fiecare zi de război devine tot mai clar că armata lui Putin nu este capabil să facă față provocărilor elementare pe câmpul de luptă, chiar dacă au susținerea tehnicii militare de milioane și miliarde de ruble.

În același timp, narativul lui Putin are o logică evidentă – acesta înțelege că economia țării este în prag de faliment și, pentru a alimenta măcar cumva așteptările cetățenilor ruși, acesta nu ratează ocazia de a se lăuda chiar și cu cele mai absurde succese. În ruptul capului Putin nu poate recunoaște că este incapabil să cucerească Ucraina nici în 72 de ore, nici în câțiva ani și că, sumar, Rusia va avea de pierdut mult mai mult în urma acestei agresiuni, decât Ucraina.

#Putin #război #Ucraina #Lugansk

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button