După atâtea săptămâni de rezistență eroică a luptătorilor ucraineni, a devenit evident că Ucraina suverană nu va fi o țintă ușoară pentru imperialistul Putin. Acest lucru s-a confirmat și prin parada de 9 Mai – o demonstrație a disperării lui Putin și a incapacității armatei rusești de a face față rezistenței eroilor ucraineni.
Planul de a cuceri Ucraina în 72 ore s-a dovedit a fi doar o fantezie a lui Putin
Deși la început se tot zvonea în rândul comandanților ruși că operațiunea specială nu va dura decât 72 ore, starea actuală a lucrurilor ne dă de înțeles că nu a existat nici o premisă adecvată, care ar justifica măcar cumva această fantezie. Se pare că rușii au avut nevoie de mai mult de 2 luni pentru a înțelege acest lucru.
Serviciile de informații din SUA, la fel, sunt predispuse să creadă că Putin se pregătește pentru o operațiune de fază lungă. În acest context, se anticipa și anunțarea războiului oficial în cadrul paradei de 9 Mai – fapt care ar dezlega și mai mult mâinile dictatorului rus. Totodată, chiar dacă nu a declarat război oficial Ucrainei, Putin a decis să-și concentreze eforturile armatei în estul Ucrainei, ceea ce reprezintă, probabil o „schimbare temporară cu scopul de recâștigare a inițiativei”.
Chiar dacă nu a reușit să cucerească definitiv Donbasul, Putin speră în continuare să atingă obiective militare și dincolo de această regiune. Anume aceste ambiții imperialiste a lui Putin joacă rolul decisiv în prelungirea războiului din Ucraina.
Podul terestru spre Transnistria rămâne un obiectiv strategic a lui Putin
Pentru a deschide un nou front de invazie, Putin intenționează să extindă un pod terestru din regiunea de est a Donbasului până în regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria. În următoarele câteva luni, conflictul ar putea intra pe o traiectorie din ce în ce mai imprevizibilă și potențial escalativă.
Totodată, se pare că rușii au dat-o în bară și aici. Provocările recent din Transnistria ne conduc spre ideea că scopul lui Putin era de a ieși la Transnistria încă săptămânile trecute. Anume din acest considerent, rușii pregăteau pretextul de invazie a Transnistriei, exact așa cum au procedat și în Donbas. Totodată, în cele mai bune tradiții a incapacității rusești, militarii ruși nu au putut atinge acest obiectiv, un rol decisiv revenind aici rezistenței eroice a Ucrainei.
Putin – incapabil să iasă din acest război rușinos
Putin nu mai are cale de întoarcere – renunțarea la operațiunea militară ar însemna rușine mondială pentru “a doua armată a lumii”. După o asemenea rușine, frica de “puterea militară a rușilor” va dispărea definitiv. Totodată, eșecurile Rusiei în Ucraina, deși ar putea slăbi puterea Moscovei, îl pot face pe Putin mai hotărât și motivat să se confrunte cu SUA și aliații săi, precum și să exercite amenințări nucleare.
Exact așa Putin a procedat și mai înainte – atunci când simte că pierde sau este ignorat de către societatea mondială, exact ca un copil mic, recurge la argumente și amenințări extreme. Arma nucleară, în acest context, reprezintă “jucăria” lui Putin. În același timp, liderul rus este incapabil să înțeleagă amenințarea acestei “jucării” și că într-un război nuclear nu există învingători.