Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 446: Premiul Charlemagne oferit lui Zelenski/ Evgheni Prigojin a spus că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde pot ataca trupele ruseşti

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a ridicat duminică prestigiosul premiu Charlemagne în numele poporului ucrainean, acordat în onoarea serviciilor aduse Europei, încununând astfel o vizită în Germania în care a obţinut un nou ajutor militar şi un sprijin călduros din partea Berlinului, relatează sursa.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un mesaj pe Twitter la sosirea sa în Franța, afirmând că „legăturile cu Europa devin tot mai puternice” și că „presiunea asupra Rusiei este în creștere”, relatează Sky News.

UPDATE Un emisar chinez de rang înalt va începe luni un turneu în Ucraina, Rusia și alte țări europene, într-un turneu diplomatic despre care Beijingul spune că are ca scop discutarea unei „soluții politice” la criza ucraineană. Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador în Rusia, va vizita, de asemenea, Polonia, Franța, Germania în cadrul acestui turneu de mai multe zile, a anunțat vineri Ministerul de Externe, fără a oferi un program detaliat, notează Mediafax.

UPDATE Moscova a investit masiv în flota sa de submarine, în timp ce NATO a ignorat în mare măsură domeniul subacvatic, au declarat experții pentru Newsweek.

UPDATE Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române sunt programate, luni, de la bazele aeriene de la Câmpia Turzii şi Borcea. Avioanele care mai sunt încă în exploatare vor decola spre baza aeriană din Bacău, unde vor fi scoase din serviciu. Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate, notează Ziare.com.

UPDATE Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat la 14 mai că CEC (Comisia Electorală Centrală Rusă) a început pregătirea sistemelor electorale și că recrutarea pentru a forma 615 comisii de circumscripție este în desfășurare în regiunea Donețk ocupată, notează Adevărul.

UPDATE Sancțiunile au întărit Rusia pe termen scurt, izolând-o de șocurile globale, dar au slăbit-o în același timp pe termen mediu și lung.PIB-ul Rusiei a scăzut cu doar 2,1% în 2022 și Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează prudent că Produsul Intern Brut va crește în 2023 – spre deosebire de economia Regatului Unit, de exemplu. Acest lucru permite Kremlinului să susțină că sancțiunile sunt ineficiente, dar există un efect atât calitativ, cât și cantitativ. Sancțiunile au schimbat radical modul de operare al blocului economic al guvernului rus – deși, din nou, nu într-un mod bun, notează Ziare.com. 

UPDATE Poporul ucrainean luptă pentru libertate şi valorile europene, a dat asigurări, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notează Antena3.

UPDATE Țările NATO au decis să nu adreseze o invitație Ucrainei pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice la summitul lor din iulie de la Vilnius, dar discută posibilitatea creșterii interacțiunii cu Kievul și stabilirea potențială a termenilor pentru intrarea sa în bloc, a scris duminică de The Washington Post.

UPDATE Duminică, forțele aeriene au informat că Rusia a atacat Ucraina din multiple direcții, utilizând drone de atac Shahed, rachete Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră și rachete de croazieră lansate de pe avioane strategice Tu-95.

UPDATE Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP, potrivit HotNews.

UPDATE Evgheni Prigojin a spus că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti, dacă ucrainenii îşi retrag forţele din oraşul asediat Bahmut, unde mercenarii Wagner înregistrau pierderi masive, susţine The Washington Post, citată de News.ro.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a aflat duminică în Germania unde a discutat cu oficialii de la Berlin despre sprijinul acordat țării sale în contextul iminentei contraofensive și unde a cerut sprijinul lui Olaf Scholz pentru livrarea de avioane de luptă. De altfel, el a precizat că forțele ucraine au „aproape” tot ce le trebuie pentru declanșarea atacurilor. Ulterior, liderul ucrainean a plecat spre Paris, într-o vizită-supriză. Tot duminică, rușii au bombardat mai multe regiuni ucrainene, în timp ce luptele aprige pentru Bahmut au continuat, ambele părți revendicând câștiguri în și în jurul orașului-cheie din Donețk, scrie Libertatea.

#Ucraina #razboi #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button