Război în Ucraina

Putin vizitează Crimeea pentru a aniversa 9 ani de la anexarea peninsulei, la o zi după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus

Președintele rus Vladimir Putin a sosit sâmbătă în Crimeea într-o vizită pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene, a informat presa de stat rusă, relatează Reuters, transmite sursa.

Televiziunea de stat a difuzat un scurt clip cu un Putin îmbrăcat lejer care se plimbă cu un grup de oficiali și a promis mai multe detalii în scurt timp.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia la scară largă a Ucrainei. Ucraina spune că va lupta pentru a elibera Crimeea și de a scoate forțele rusești din toate celelalte teritorii pe care Rusia le-a ocupat în războiul de un an.

Putin a condus mașina cu care s-a plimbat prin Sevastopol

Putin a luat un avion pentru a parcurge cei 1.821 de kilometri de la Moscova la Sevastopol, cel mai mare oraș din regiune, unde s-a așezat la volanul mașinii care l-a transportat în jurul orașului, potrivit guvernatorului Mikhail Razvozhaev, instalat de Moscova.

Într-o călătorie surpriză la Sevastopol, portul Flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea, Putin a vizitat o școală de arte în compania guvernatorului local, Mihail Razvojayev, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune rusă, potrivit AFP.

„Președintele nostru Vladimir Vladimirovici Putin știe să surprindă. În sensul bun al cuvântului”, a scris Razvojayev pe Telegram.

Potrivit acestuia, sâmbătă urma să fie inaugurată o școală de arte pentru copii, cu participarea liderului rus prin videoconferință.

„Dar Vladimir Vladimirovici a venit în persoană. El însuși. La volan. Pentru că într-o zi istorică ca astăzi, el este mereu alături de Sevastopol și de oamenii săi”, a spus Mihail Razvojayev.

Putin a mai vizitat și situl arheologic de la ruinele orașului grec antic Chersonesos, potrivit presei de stat ruse.

Mai multe țări au subliniat că nu au recunoscut și nu vor recunoaște anexarea peninsulei de către Moscova cu ocazia aniversării anexării ilegale a Crimeei de către Rusia.

Ministerele de externe și ambasadele au subliniat că Rusia a încălcat grav dreptul internațional și continuă să facă acest lucru și că Peninsula Crimeea și alte zone ocupate de ruși din estul și sudul Ucrainei rămân teritoriu ucrainean.

„La nouă ani de la anexarea ilegală a Crimeei, Regatul Unit continuă să susțină Ucraina împotriva agresiunii ruse. În Crimeea, ucrainenii suferă: cetățenii nu au libertate, civilii sunt reținuți, iar copiii sunt în lagăre de „reeducare””, a declarat ambasada Marii Britanii.

„Agresiunea continuă a Rusiei încalcă dreptul internațional și Carta ONU. Finlanda nu recunoaște anexarea ilegală de către Rusia. Susținem integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile de restabilire a acesteia. Crimeea este Ucraina”, a menționat Ministerul finlandez de Externe, potrivit Ukrainska Pravda.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Mișcarea va obliga cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei din Ucraina.

#Putin #Crimeea #vizită

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button