Internaţional

R.M participă pentru prima dată la Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE. Revenco: Împreună vom fi mai puternici

Astăzi, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, participă la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, care este format din miniștrii justiției și afacerilor interne din toate statele membre ale UE. Este pentru prima dată când un ministru dintr-un stat non UE este invitat să participe la întrunirea JAI. La Consiliul JAI din 11 iulie este invitat și ministrul de interne al Ucrainei, transmite sursa.

Mâine facem primul pas concret în Uniunea Europeană. Delegația MAI merge cu încredere la Consiliul miniștrilor de Interne al Uniunii Europene (JAI), care va avea loc la Praga. Acolo se va discuta despre extinderea spațiului de securitate european, care va cuprinde și Republica Moldova. Va fi mai bine pentru noi, dar vom avea și responsabilități mai mari. Acum, Republica Moldova va închide centura de securitate a spațiului european și devine furnizor de securitate regional și european. Împreună vom fi mai puternici, a scris pe pagina sa de facebook Ministru al Afacerilor Interne Ana Revenco.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, Consiliul Justiție și Afaceri Interne dezvoltă cooperarea și politici comune, cu privire la diferite probleme transfrontaliere, cu scopul de a construi un spațiu de libertate, securitate și justiție la nivelul UE. Membri JAI discută pentru prima dată remodelarea arhitecturii de securitate europeană, prin extinderea spațiului de securitate european, care va cuprinde și Republica Moldova.

Toți miniștri de interne ai statelor UE vor pune în dezbatere o abordare novatoare, cu aspecte concrete de dezvoltare a ecosistemului de securitate european, prin înființarea unui HUB al JAI, la Chișinău. Republica Moldova a propus, în urmă cu două luni, comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, înființarea HUB-ului de securitate al UE la Chișinău, pentru o mai bună protecție și reziliență a riscurilor și amenințărilor provocate de războiul din Ucraina, propunere acceptată de statele UE. Odață cu înființarea acestei structuri la Chișinău, Republica Moldova devine producător de securitate pentru spațiul european, formând împreună cu țările membre UE o centură de securitate fortificată la frontiera cu războiul.

Sub umbrela acestui HUB al UE de la Chișinău, se vor reuni reprezentanți ai tuturor agențiilor de aplicare a legii și din domeniul judiciar din Europa, reprezentanți ai statelor UE, din cadrul sistemelor de afaceri interne naționale, care alături de angajați ai sistemului afacerilor interne al Republicii Moldova, vor creiona strategii de contracare a traficului cu arme, droguri, obiecte de patrimoniu și artă, trafic de persoane, terorism și alte activități ale crimei organizate, care forțează granițele statelor aflate la frontieră cu războiul.

Prezența HUB-ului JAI la Chișinău va aduce mai multă stabilitate și siguranță la frontierele noastre și un climat social mai sigur. De asemenea, o astfel de structură în Republica Moldova ar permite instituțiilor noastre de aplicare a legii accesul la dotări performante, infrastructuri lărgite, accesul la informații și module de pregătire mai performante pentru angajați.

#Ana_Revenco #Consiliul_JAI #UE #prima_participarea_Moldovei

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button