EconomieRăzboi în Ucraina

R. Moldova importă gazul depozitat în Ucraina

România nu mai este folosită, începând cu 1 ianuarie, drept rută pentru importul de gaze de către Republica Moldova, cel puțin într-una din zilele acestui început de an, pe 5 ianuarie, fluxul pe fostul coridor transbalcanic inversându-se, relevă datele Transgaz din România.

De obicei, în ultimele luni, prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, în România intra gaz, o parte din acesta ajungând ulterior în Republica Moldova, fie prin Isaccea (via Ucraina), fie direct prin punctul de la Ungheni. O altă parte ajungea în Ungaria și restul rămânea în România, transmite sursa.

Contactat de sursa citată, directorul Energocom, Victor Bînzari, a declarat că, în prezent, Republica Moldova importă gazul depozitat în Ucraina. Metanul vine în țară prin punctul Grebenchi. „Gazul a fost achiziționat de la traiderii europeni și achitat direct de către BERD. Sunt anumite cantități care vor fi livrate prin conducta Iași-Ungheni, la începutul lunii februarie”.

La sfârșitul lunii decembrie, Republica Moldova avea în rezerve circa 250 de milioane de metri cubi de gaz. Prețul de achiziție de la Energocom este în medie de 1.000 de dolari pentru mia de metri cubi.

#gaz #criză #energie #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button