Politică

Rachete antigrindină și drone pentru ca Moldova să-și protejeze culturile agricole. Discuția ministrului Bolea, aflat în România

Aflat la București, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a discutat despre posibilitatea utilizării tehnologiilor de intervenție activă în atmosferă pe teritoriul Republicii Moldova, pentru ca țara să-și protejeze culturile agricole împotriva fenomenelor meteorologice extreme. Partea română și-a exprimat deschiderea pentru sprijinirea acestor inițiative și a recomandat oficialului moldovean elaborarea unui studiu de fezabilitate. La rândul său, Bolea a cerut realizarea unui studiu cu recomandări specifice pentru Republica Moldova, transmite sursa

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, Sorin Moise, și cu reprezentanții companiei „Electromecanica Ploiești” – producatoare în domeniul tehnicii reactive.

„Discuțiile s-au concentrat pe posibilitatea utilizării rachetelor antigrindină și a dronelor pe teritoriul Republicii Moldova, ca parte a eforturilor de protejare a culturilor agricole împotriva fenomenelor meteorologice extreme, care au un impact devastator asupra agriculturii. Partea română și-a exprimat deschiderea pentru sprijinirea acestor inițiative, recomandând elaborarea unui studiu de fezabilitate care să stabilească cele mai eficiente metode de implementare a acestor tehnologii în Republica Moldova. Ministrul Vladimir Bolea și-a manifestat interesul pentru cooperarea în acest domeniu și a solicitat realizarea unui studiu comparativ cu recomandări specifice pentru Republica Moldova”, au anunțat reprezentanții Ministerului Agriculturii din Republica Moldova.

Potrivit sursei, s-a mai convenit asupra delegării unui grup de specialiști moldoveni la compania „Electromecanica Ploiești”, pentru „a efectua un schimb de experiență și a prelua bunele practici din România în domeniul intervențiilor active în atmosferă”.

„În perioada următoare, va fi semnat un acord de colaborare între părțile implicate, care va facilita implementarea tehnologiilor de intervenție activă în atmosferă pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv lansarea rachetelor antigrindină”, au adăugat reprezentanții Ministerului de la Chișinău.

În iunie 2024, Serviciul special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice din Republica Moldova raporta că are în stoc 4 200 rachete antigrindină, ceea ce asigură fiecare punct rachetar în mediu cu câte 32 rachete, atât de rază scurtă, cât și de rază lungă de acțiune.

#Bolea #România #drone

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button