Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 404: Ucraina a pregătit un plan cu 12 puncte pentru Crimeea, iar Medvedev postează citate din Apocalipsă

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 404 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin. Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, potrivit sursei.

Totodată, un raport de la Londra descrie abuzul de alcool ca fiind o problemă majoră în rândul armatei ruse, iar Institutul pentru Studiul Războiului notează că ofensiva de iarnă a Moscovei a eșuat și în curând ar putea fi remanieri la nivel înalt. Între timp, ex-președintele rus Dmitri Medvedev a postat citate din Apocalipsă.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz se află, luni, în vizită oficială în România şi se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă. La Palatul Cotroceni va avea loc o întâlnire trilaterală la care va participa şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Se va vorbi despre situaţia de securitate şi ajutorul pentru Republica Moldova, notează HotNews.

UPDATE Forţele ruse au lansat numeroase atacuri în ultimele 24 de ore, iar numeroşi civili au murit după ce rachetele şi obuzele ruseşti au lovit inclusiv case particulare şi blocuri de locuinţe. Totodată, uzina Azom din Bahmut, cucerită în urmă cu câteva zile de mercenarii Wagner, a fost aruncată în aer, notează Antena3.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că “raşismul” trebuie să fie înfrânt din toate punctele de vedere, el vorbind în prealabil despre atacurile din ultimele ore ale ruşilor.

UPDATE Grupul paramilitar rus Wagner a revendicat luni cucerirea primăriei din Bahmut, oraş în estul Ucrainei, afirmând că această preluare înseamnă că în prezent controlează oraşul „în sens legal”, scrie AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Copiii ucraineni aflaţi în prezent în 25 de țări au primit duminică aproape 600.000 de exemplare de manuale, ghiduri de studiu și cărți de ficțiune, în cadrul evenimentului caritabil „O carte ucraineană pentru copiii ucraineni”, a anunţat ministerul culturii şi politicii informaţionale din Ucraina, citat  Ukrinform.

UPDATE Conservatorii şi liberalii sunt umăr la umăr după noile parlamentare desfăşurate duminică în Bulgaria, alegeri marcate şi de o ascensiune a taberei pro-ruse pe fondul războiului din Ucraina, comentează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE „Surse ruse, ucrainene şi occidentale au remarcat că ofensiva rusă de iarnă nu a reuşit să atingă obiectivele Kremlinului de a captura toate regiunile Doneţk şi Lugansk până la 31 martie”. Acest think tank-ul american, Isw, (Institutul pentru studiul războiului), scrie acest lucru în ultimul său raport, precizând că „Rusia ar putea efectua în curând un fel de remaniere a comenzii sale militare la nivel înalt din cauza ofensivei eşuate de iarnă” din Ucraina, notează Mediafax.

UPDATE Propagandiștii de la televiziunea de stat din Rusia au discutat recent dacă armata Moscovei ar trebui sau nu să „elibereze” Finlanda, în contextul în care țara nordică este tot mai aproape de aderarea la NATO, potrivit Newsweek.

UPDATE Forțele rusești și-au schimbat tactica de „terorizare” a civililor din sudul Ucrainei, a declarat forța de apărare din sudul țării, relatează Sky News. Secretarul de presă Natalia Gumeniuk a declarat pentru Ukrainian National News că Rusia trimite avioane de vânătoare pentru a bombarda părți din regiunea Herson. Forțele terestre rusești au bombardat zona până când Ucraina a eliminat o fâșie de 30 km de poziții de tragere, ceea ce a determinat trecerea la atacuri aeriene. Avioanele Su-35 zboară suficient de aproape pentru a trage bombe ghidate, dar nu atât de aproape încât să fie la îndemâna sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei. „Aceasta este o metodă de terorism”, a declarat secretarul de presă Natalia Gumeniuk.

UPDATE Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, președintele partidului „Rusia Unită”, Dmitri Medvedev, şi-a exprimat convingerea că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și compania sa se vor confrunta nu numai cu instanța umană, ci și cu una divină pentru acțiunile lor împotriva Lavrei Pecersk din Kiev. „Sunt sigur că vor trebui să dea socoteală nu numai în fața instanţei umane, ci mai ales în fața instanţei lui Dumnezeu. Și vor primi pentru tot ce au făcut” – a scris Medvedev, duminică, pe canalul său Telegram, informează Rador. „Și fiara a fost prinsă, iar împreună cu ea și proorocul mincinos, care făcuse înaintea ei semnele, cu care înșelase pe cei care primiseră semnul fiarei și se închinară icoanei ei. Amândoi au fost aruncați de vii în iazul de foc, care arde cu pucioasă”, a citat Medvedev din Apocalipsa lui Ioan Teologul.

UPDATE Igor Ghirkin, fostul lider al separatiștilor ruși Donbas, Pavlo Hubarev, un colaborator local din Donețk, propagandistul Maxim Kalașnikov și alții au anunțat crearea așa-numitului „club al patrioți supărați” și și-au postat manifestul, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Rusia a avut până la 200.000 de soldaţi ucişi şi răniţi în invazia sa din Ucraina: un procent mai mic, dar semnificativ, din aceste pierderi se datorează abuzului de alcool al trupelor, şi nu cauzelor legate de luptă. Acest lucru s-a afirmat în cel mai recent raport de informaţii al Ministerului Britanic al Apărării. Pe 27 martie, un canal de ştiri rus Telegram a raportat un număr „extrem de mare” de incidente, crime şi decese legate de alcool în rândul forţelor ruse din Ucraina. Comandanţii ruşi cred că abuzul de alcool este deosebit de dăunător în luptă, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a anunţat, duminică, că nu va trimite scrimeri la Poznan, în Polonia, în perioada 21-24 aprilie, pentru primul turneu de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, din cauza condiţiilor „inacceptabile” emise de Varşovia pentru a permite revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţie, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Armata rusă a distrus postul de comandă şi centrul de comunicaţii al celei de-a 58-a brigăzi de infanterie motorizată ucraineană din regiunea Krasny Liman din RDP. Aşa a afirmat Ministerul Apărării, citat de RIA Novosti. „În zonele aşezărilor Petrivske şi Terni din Republica Populară Doneţk au fost lovite posturi de comandă şi observaţie ale batalioanelor Brigăzii 109 de Apărare Teritorială şi Brigăzii 25 Aeropurtate a Forţelor Armate ale Ucrainei”, a adăugat departamentul. În plus, armata a distrus un depozit de muniţii de artilerie al Forţelor Armate ale Ucrainei în apropiere de aşezarea Stelmakhovka din LPR, scrie Mediafax.

UPDATE Ambasadorul Ucrainei în Germania a criticat dur apelul la negocieri de pace cu Rusia lansat de mai mulți membri proeminenţi ai partidului cancelarului german Olaf Scholz, Partidul Social Democrat (SPD), şi ai mişcării laburiste din această ţară. Oleksii Makeiev s-a referit la apelul intitulat „Faceţi Pace!” care să apară pe fluturaşi ce urmează a fi distribuiţi la tradiţionalul Marş de Paşti al mişcării anti-război din Germania, marş ce va avea loc anul acesta pe 10 aprilie, în lunea Paştelui. „Acest apel la pace nu este o glumă de 1 aprilie. Este cinism pur faţă de numeroasele victime ale agresiunii ruse”, a declarat ambasadorul Oleksii Makeiev duminică, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

UPDATE Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. „Pentru gunoaiele de la Moscova, aș dori să desenez în linii mari cum va elibera Ucraina Crimeea”, a transmis Danilov, potrivit HotNews:

  • Punerea sub acuzare a ucrainenilor care au lucrat pentru administrația numită de Moscova în Crimeea, adăugând că unii vor fi urmăriți penal, iar alții vor pierde pensiile guvernamentale și li se va interzice accesul la posturile publice.
  • Expulzarea tuturor cetățenilor ruși care s-au mutat în Crimeea după 2014 și anularea tuturor tranzacțiilor imobiliare încheiate sub administrația rusă de ocupație.
  • Desființarea podului de 19 km (12 mile) pe care Rusia l-a construit spre Crimeea (podul Kerci).
  • Moscova va asigura extrădarea necondiționată a tuturor persoanelor suspectate de înaltă trădare și alte infracțiuni penale, atât cetățeni ai Ucrainei, cât și cetățeni ai Rusiei, implicate în crime de război comise pe teritoriul Ucrainei în general și al Crimeei în special.
  • Propagandiștii – jurnaliști, profesioniști în media și diferiti experți care au contribuit la instalarea ocupației, militarizarea educației copiilor și incitarea la ură impotriva Ucrainei, a ucrainenilor, a tătarilor din Crimeea și a altor naționalități – vor fi anchetați de către agențiile de aplicare a legii ucrainene și, dacă este necesar, de cele internaționale.
  • Se va aplica un program de „detoxifiere” pentru a neutraliza consecințele acțiunii pe termen lung a propagandei ruse asupra conștiinței publice a unei părți a populației peninsulei.
  • Folosindu-se de experiența utilizării metodelor eficiente în denazificarea Germaniei în anii ’40, Ucraina va facilita participarea unor grupuri de sprijin în favoarea Rusiei la lucrările de reconstrucție a orașelor ucrainene distruse, la procesele de exhumare și reînhumare ale victimelor agresiunii ruse.
  • Crearea unei baze de date cu crimele rusești împotriva cetățenilor ucraineni care au rezistat ocupației.
  • Restabilirea drepturilor activiștilor tătari din Ucraina și Crimeea. Eliberarea imediată a tuturor cetățenilor Ucrainei, tătarilor din Crimeea și ucrainenilor persecutați de Federația Rusă pe motive politice din 2014, cu despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat.
  • Nava de război care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Navă rusească, du-te dracului!” va deveni monument amplasat public.

#Ucraina #Rusia #razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button