Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 681: Ucraina vrea să modifice legea privind mobilizarea în forțele armate/Belgorod – ținta bombardamentelor ucrainene

La 681 de zile de la începutul războiului, Ucraina vrea să modifice legea privind mobilizarea în forțele armate, după ce conducerea militară a cerut această măsură pentru a suplimenta efectivul de trupe necesare pentru a face față invaziei rusești. Oraşul Belgorod din Rusia a fost joi seara ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene, transmite Hotnews. Între timp, Putin continuă eforturile de a atrage străini care să lupte în Ucraina și a semnat un decret ce permite ca cetăţenii străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obţină cetăţenia rusă pentru ei şi familiile lor, transmite sursa.

UPDATE Oraşul Belgorod din Rusia a fost joi seara ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene, la câteva ore după ce şcolile din regiune au primit ordin să îşi prelungească vacanţa din cauza riscului de noi atacuri, informează AFP. Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că cel puţin două persoane au fost rănite în ultimul atac, în timp ce canalele Telegram au difuzat ceea ce păreau a fi imagini cu maşini avariate în oraş.

UPDATE Vladimir Putin a semnat joi un decret ce permite ca cetăţenii străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obţină cetăţenia rusă pentru ei şi familiile lor. Decretul precizează că persoanele care au semnat contracte în timpul a ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina pot solicita să obţină paşapoarte ruseşti pentru ei înşişi şi pentru soţii, copiii şi părinţii lor. Aceştia trebuie să furnizeze documente care să arate că au semnat contractele pentru o perioadă de cel puţin un an. Măsura pare să aibă ca scop crearea unor stimulente suplimentare pentru străinii cu experienţă militară pentru a-i tenta să se alăture forţelor ruseşti.

UPDATE Hackerii ruşi au intrat în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicaţii Kyivstar cel puţin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un “mare avertisment” pentru Occident, a declarat pentru Reuters şeful spionajului cibernetic din Ucraina, Illia Vitiuk. El spune că în spatele atacului stă grupul Sandworm, o unitate de război cibernetic a serviciilor de informaţii militare ruseşti.

UPDATE Piloții ucraineni care urmează în prezent cursuri de pregătire pentru avioane de vânătoare F-16 în Statele Unite ar trebui să își finalizeze stagiul până la sfârșitul anului 2024, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării în cadrul unei conferințe de presă, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Numărul ucraineanilor uciși în atacurile puternice ale Rusiei din 29 decembrie asupra Kievului a crescut la 32, după ce alte două cadavre au fost găsite, a declarat Serhii Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev. A fost cel mai mare atac asupra civililor din Kiev de la începutul invaziei pe scară largă, a declarat primarul Vitali Klitschko.

UPDATE Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei rachete balistice și lansatoare pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, dintre care unele au fost lansate de Rusia în Ucraina, a declarat joi Casa Albă, citând informații recent declasificate. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a calificat transferul de arme din Coreea de Nord către Rusia drept o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare” și a declarat că Statele Unite vor impune sancțiuni suplimentare împotriva celor care facilitează tranzacțiile cu arme. În ultimele zile, a spus el, „forțele ruse au lansat cel puțin una dintre aceste rachete balistice nord-coreene în Ucraina”, adăugând că aceasta pare să fi aterizat în câmp deschis. Kirby a mai spus că Washingtonul crede că Rusia intenționează să cumpere sisteme de rachete de la Iran.

UPDATE Surse din serviciile de informații europene, citate de cotidianul german BILD, sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025, în funcție de alegerile prezidențiale din SUA din acest an. Un avertisment vine și din partea premierului polonez Donald Tusk, care spune că Rusia poate ataca Europa în câțiva ani dacă țările din Uniunea Europeană nu trag concluzii din restructurarea economiei ruse pe linii militare și nu își întăresc capacitățile industriei de apărare. Informațiile europene sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025, dacă Statele Unite se trezesc „fără un lider” în urma alegerilor prezidențiale din SUA din 2024, a informat tabloidul german Bild, citând surse din serviciile de informații europene, potrivit The Kyiv Independent.

#război#Ucraina#Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button