Rusia continuă să-și intensifice eforturile militare în Ucraina, pe măsură ce analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că Moscova ar putea mobiliza o nouă armată combinată. Această posibilă mobilizare survine în contextul unor atacuri recente cu rachete în regiunile Odesa și Nikolaev, și a schimbului de prizonieri de război dintre Rusia și Ucraina, mediat de Emiratele Arabe Unite. În timp ce președintele polonez Andrzej Duda a cerut Chinei să intervină pentru a pune capăt conflictului, Statele Unite se pregătesc să trimită un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, inclusiv rachete HIMARS și muniție de artilerie. În paralel, Rusia susține că a distrus două drone ucrainene deasupra regiunii Smolensk. Tensiunile escaladează, iar comunitatea internațională monitorizează îndeaproape evoluțiile din regiune.
Rusia ar putea mobiliza în Ucraina o nouă armată combinată, constată analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). „Armata rusă se află în prezent în curs de reformare majoră, inclusiv prin crearea de noi formațiuni de armată combinată, iar referirea surselor ucrainene la „Armata 51” poate fi un indiciu timpuriu că Rusia a format o altă armată combinată pentru a o disloca în Ucraina”, scrie ISW, un centru de reflecție cu sediul la Washington, transmite sursa.
Un atac cu rachetă balistică Iskander-M a avut loc în zona Bilhorod-Dnistrovsk (Cetatea Albă) din regiunea Odesa, a anunțat guvernatorul Oleh Kiper, care le-a recomandat localnicilor să se adăpostească în locuri considerate sigure. Un alt atac, cu o rachetă ghidată, a fost efectuat de ruși în regiunea Nikolaev. Autoritățile ucrainene nu au anunțat deocamdată eventuale pagube. Sirenele de alertă de raid aerian au răsunat în jumătatea estică și în sudul Ucrainei, relatează presa ucraineană.
Rusia a anunţat marţi că a schimbat 90 de prizonieri de război ucraineni pe care îi deţinea cu 90 de soldaţi ruşi deţinuţi în Ucraina, în urma medierii Emiratelor Arabe Unite, care preia AFP. „La încheierea procesului de negocieri, 90 de soldaţi ruşi care se aflau în pericol de moarte în captivitate au fost repatriaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. „La schimb, au fost predaţi 90 de prizonieri de război ale forţelor armate ucrainene”, a adăugat el, precizând că schimbul s-a efectuat sub „medierea umanitară” a Emiratelor Arabe Unite. Ultimul schimb de amploare de prizonieri între beligeranţi datează din februarie, când a avut loc un schimb de câte 100 de prizonieri. Emiratele Arabe Unite mediază, de asemenea, întoarcerea copiilor ucraineni din Rusia. Rusia şi Ucraina au făcut schimburi de sute de prizonieri de la începutul ofensivei ruse, în februarie 2022 şi schimbă în mod regulat rămăşiţele soldaţilor ucişi.