Război în Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea dura 1-2 ani – părerea expertului militar 

Pronosticuri mai puțin optimiste din partea expertului în domeniul militar din România, Claudiu Degeratu. Potrivit specialistului, războiul din Ucraina este cu bătaie mai lungă și ar putea dura de la câteva luni, până la 2 ani.

Degeratu spune că stocurile de armament ale Ucrainei i-ar permite țării vecine să țină piept agresiunii ruse câteva luni, dacă războiul va fi la intensitate maximă și până la câțiva ani, dacă va fi vorba de un război de uzură, transmite sursa.

În același timp, experții de la Chișinău spun că decizia Ucrainei de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate unică pentru țara vecină.

Ieri, în urma unei ședințe speciale a Parlamentului European, dedicate agresiunii militare a Rusiei față de Ucraina, forul european a cerut acordarea pentru Ucraina a statutului de țară candidat la Uniunea Europeană. 

De asemenea, europarlamentarii au cerut continuarea eforturilor pentru integrarea Ucrainei în piața unică a UE, în conformitate cu prevederile Acordul de Asociere. Decizia vine după ce acum două zile, președintele Zelenski a transmis forului european cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Demersul președintelui Zelenski de a primi acest statut special este pe deplin meritat. Simbolic vorbind ar fi o încurajare pentru ucrainenii care luptă nu doar pentru ei, dar și pentru întreaga Europă. Planurile expansioniste nu țintesc doar Donețk și Lugansk. Țintesc un spațiu mult mai larg care nu se oprește la frontierele fostei URSS. 

Dacă există o fereastră de oportunitate pentru Ucraina, ea trebuie folosită acum. Nu există, așa cum s-ar fi așteptat ideologii Rusiei, scenariul ca o parte din Ucraina s-o ia în altă direcție. Planul inițial al Rusiei era că Ucraina va capitula în două zile de luptă, dar el este departe de realitate”, a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, experții în domeniul militar spun că Rusia a devenit extrem de agresivă în ultimele zile pentru a obține cât mai mult teren în negocierile cu partea ucraineană. De asemenea, specialiștii prognozează că războiul ar putea dura cel puțin câteva luni.

„Rusia vrea să șantajeze și Guvernul ucrainean, și comunitatea internațională cu acțiuni îndreptate și împotriva populației civile care acum rezistă cu arma în mână, în aceste centre urbane mari. Se mizează pe faptul că acest tip de șantaj va avantaja Rusia în următoarele etape de negociere. 

Există voci care spun că ar fi vorba despre un conflict care ar dura 1-2 ani, minimal al fi câteva luni, dar la un nivel de intensitate ridicat. 

Ucraina a reușit să facă stocuri de armament, muniții, materiale de război, care îi vor asigură măcar o jumătate de an capacitatea de acțiune și de luptă. Nu văd o să aibă o pregătire mai lungă de câteva luni”, a spus expertul în domeniul militar din România, Claudiu Degeratu.

Printre condițiile Federației Ruse de a opri așa-zisa „operațiune militară” sunt recunoașterea suveranității Rusiei asupra peninsulei Crimeea, „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei și un statut de neutralitate pentru aceasta.

#Război #Ucraina #prognoză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button