Din ce în ce mai mult sunt cazuri de tulburări psihice în rândul celor mobilizați. De asemenea, este nevoie de ajutor pentru locuitorii zonelor de frontieră. Și nu atât din experiența din timpul bombardamentelor, cât din comunicarea cu militarii agresivi și luptătorii PMC Wagner din rândul prizonierilor, transmite sursa.
Pe această temă a avut loc o întâlnire cu participarea reprezentanților Ministerului Apărării și ai Ministerului Sănătății, la care au fost invitați psihologi clinicieni, sociali și militari.
La întâlnire au fost anunțate următoarele statistici – simptomele PTSD apar cel mai adesea la 2-3 luni după evenimentul traumatic, adică deseori după demobilizare.
Personalul militar care a participat la ostilități dezvoltă PTSD în 10-20% din cazuri cu manifestări clinice severe – depresie și intenții suicidare, atacuri de agresiune, tulburări de somn, flashback-uri, abuz de alcool și droguri, probleme familiale și infracțiuni violente.
50-60% dintre militari au dificultăți de adaptare socială. După ce se confruntă cu stres, 10-20% din personalul militar experimentează „creștere post-traumatică”, devin mai activi social, ceea ce necesită și o atenție sporită pentru ei.
În urma întâlnirii, au decis să „trateze” mobilizații și locuitorii de la graniță cu propagandă, cu accent pe eroism și exploatații, iar presei li s-a interzis să scrie despre comportamentul agresiv al militarilor, mobilizaților și „wagneriților” asupra civililor.
De ce este asta? Acest lucru a fost exprimat și la întâlnire – nu există nimeni și nicăieri pentru a trata bolnavii mintal în Rusia. Spitalele și dispensarele de psihiatrie au un personal insuficient, iar multe clădiri sunt în paragină și au nevoie de renovare.