Analize și opinii

Războiul sancțiunilor

De la începutul războiului de amploare din Ucraina, un număr record de sancțiuni au fost impuse împotriva Rusiei, peste 1.000 de companii internaționale au părăsit piața rusă, iar bugetul țării a devenit limitat pentru prima dată. Consecințele pentru economia rusă sunt mai mult decât deplorabile, dar în Rusia continuă să pretindă că totul este în ordine în interiorul țării, iar consecințele negative ale sancțiunilor afectează piața mondială mai mult decât cea rusă.

În prezent, Federația Rusă poate crea încă iluzia statorniciei economiei datorită creșterii vânzărilor de petrol către India și China. Cu toate acestea, există o nuanță: Rusia efectuează vânzări de energie către aceste țări cu reduceri mari, iar cantitatea de petrol vândută încă nu se compară cu volumul care a fost vândut până la 24.02.2022. Mai devreme sau mai târziu, va veni un moment în care Federația Rusă va începe să vândă petrol țărilor prietene în pierdere (pe care, apropo, „prietenii” le folosesc) și va fi imposibil să continuăm să pretindem că economia este cumva menținută pe linia de plutire. Prin urmare, în Rusia, ei se concentrează din ce în ce mai mult pe o metodă fiabilă, în opinia lor, – intimidarea comunității mondiale.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că înăsprirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse zguduie piețele globale și va provoca, de asemenea, o nouă creștere a prețurilor pentru multe bunuri. Schimbarea responsabilității este o practică standard pentru Rusia, iar această reacție nu este deloc surprinzătoare. În declarația sa, diplomatul rus a menționat, de asemenea, că țările în curs de dezvoltare vor avea cel mai mult de suferit – tocmai cele pe care Rusia, prin propriile acțiuni, le duce la o criză alimentară și foamete, furând cereale, arzând câmpuri și împiedicând în orice fel exportul de alimente din Ucraina.

Prin începerea unui război împotriva Ucrainei, Rusia a provocat o serie de probleme în economia globală: pe lângă ocuparea unei părți a orașelor portuare din sudul Ucrainei (prin urmare, blocarea activității acestora), care este plină de o creștere a prețurilor la alimente și alte bunuri, agresiunea Federației Ruse a cauzat, de asemenea, devalorizarea monedei euro, perturbarea lanțurilor logistice, precum și creșterea prețurilor la energie și combustibil. Singurul vinovat al situației actuale este Rusia și înțeleg foarte bine acest lucru, cel mai probabil, sunt chiar mândri de asta. Dar pentru întreaga lume, Federația Rusă încearcă să creeze iluzia inocenței, continuând să terorizeze țările din Africa și Orientul Mijlociu cu perspectiva foametei și Europa cu un nou val de migrație și criza ulterioară.

În ceea ce privește Rusia, există un anumit model: dacă oficialii și diplomații ruși strigă despre invulnerabilitate în orice sferă, atunci acesta este punctul slab al agresorului. Acum, rușilor li se servește vestea despre vânzarea de petrol către India și China într-un mod pozitiv, dar acest lucru va duce la consecințe extrem de negative pentru Federația Rusă însăși. În primul rând, după cum sa menționat mai sus, cererea acestor țări este mult mai mică decât poate oferi Rusia, ceea ce înseamnă că petrolul va trebui să fie vândut mult mai ieftin decât valoarea de piață. În al doilea rând, G7 pregătește o interdicție privind transportul petrolului rusesc, cu excepția cazurilor în care petrolul este cumpărat la prețuri stabilite în consultare cu partenerii internaționali sau chiar mai mici. Și va forța, de asemenea, Rusia să o vândă și în pierdere. În astfel de condiții, va fi extrem de neprofitabil ca Federația Rusă să continue să vândă petrol și, din cauza supraabundenței sale, va fi necesară închiderea puțurilor de petrol – multe dintre ele nu vor mai putea fi redeschise din cauza vârstei înaintate. Iar posibilitățile de deschidere a unor noi puțuri în Rusia sunt foarte limitate, deoarece aproape toate echipamentele necesare au fost fie exportate, fie dependente în mod critic de piesele importate. Astfel, Federația Rusă va pierde una dintre cele mai mari surse de venit, ceea ce înseamnă că costurile agresiunii militare, care costă milioane de dolari pe zi, vor fi reduse semnificativ.

Situația este aceeași cu sancțiunile: izolarea de pe piața mondială și retragerea giganților industriali din Federația Rusă ucid încet, dar sigur economia rusă. Dar ele nu sunt suficiente pentru a epuiza economia agresorului. Acest lucru necesită sancțiuni dure: cel puțin, un embargo asupra petrolului și, în viitor, recunoașterea Rusiei ca sponsor de stat al terorismului (având în vedere faptul că a meritat mult timp acest statut și îl confirmă în mod cinic cu acțiunile sale din Ucraina). Recunoașterea Federației Ruse ca sponsor de stat al terorismului va fi impulsul izolării complete, deoarece comerțul cu astfel de țări nu este doar toxic din motive etice, ci și pedepsit. Aceeași Indie și China nu vor mai putea cumpăra petrol rusesc, deoarece ele însele ar putea cădea sub sancțiuni. Și având în vedere poziția lor, nu sunt pregătiți să-și asume un astfel de risc.

Rusia se teme de înăsprirea sancțiunilor și încearcă tot posibilul să demonstreze contrariul, lansând povești absolut neadevărate înspăimântătoare despre consecințele asupra economiei mondiale. Dar faptele vorbesc de la sine: singurul factor destabilizator pentru economia mondială este agresiunea militară rusă, iar sancțiunile dure sunt o măsură necesară pentru a reduce ardoarea agresorului.

#Rusia #sancțiuni #Ucraina #economia_rusă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button