Război în Ucraina

Reacția Casei Albe, după ce China a anunțat că pune capăt cooperării cu SUA

Suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este „iresponsabilă”, a reacționat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

„Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare. De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă”, a atenționat acesta, transmite sursa.

„Sunt sigur că aţi văzut anunţurile Chinei de astăzi: ei vor să întrerupă discuţiile cu SUA într-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatică”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională, John Kirby.

„Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare”, a notat el. „De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă pentru care schimbarea climatică nu cunoaşte limite geografice şi nici frontiere”, a adăugat Kirby. „Credem că este fundamental iresponsabil”.

„Cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume refuză acum să discute măsuri cruciale pe care este necesar să le ia pentru a combate criza climatică, ceea ce îi afectează pe partenerii noştri, de la creşterea apelor în insulele Pacificului până la incendii în Europa”, a subliniat purtătorul de cuvânt citat.

„Chinezii pot să facă mult pentru a reduce tensiunile încetându-şi exerciţiile militare provocatoare în jurul Taiwanului şi potolindu-şi tonul”, a continua Kirby.

El a asigurat de asemenea că SUA vor continua să menţină contacte militare „la cel mai înalt nivel” cu China, în pofida faptului că Beijingul a suspendat mai multe acorduri de cooperare, în special în acest domeniu.

„Aceste canale de comunicare pe care ei le-au închis nu elimină complet posibilitatea ca cei mai înalţi responsabili militari ai noştri să-şi vorbească dacă este nevoie”, a adăugat el.

De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, consideră „imposibilă” rezolvarea „problemelor celor mai presante” ca încălzirea climatică fără un dialog „eficient” între China şi SUA, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

„Potrivit secretarului general, este imposibil să se rezolve problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a declarat Stephane Dujarric, întrebat într-o întâlnire cu presa despre reacţia ONU cu privire la anunţul făcut de Beijing de a-şi îngheţa cooperarea cu Washingtonul în unele domenii, între care încălzirea climatică.

#CasaAlbă #SUA #ONU

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button