Politică

Reacția Chișinăului la oferirea serviciilor consulare de către Ucraina în regiunea transnistreană

Chișinăul și Kievul nu au discutat deocamdată „în mod substanțial” problema oferirii de către Ucraina a serviciilor consulare în regiunea transnistreană. Precizarea a fost făcută de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE), după ce autoritățile din țara vecină au anunțat că Ucraina și-ar putea restabili consulatul itinerant din regiunea transnistreană.

Fiind contactați de Newsmaker.md, reprezentanții Ministerului de Externe au mai subliniat că nu se pune problema deschiderii unui consulat ucrainean permanent pe malul stâng al Nistrului, care nu se află sub controlul autorităților constituționale, transmite Știri.md. 

„Nu poate fi vorba decât despre prestarea așa-numitelor servicii „consulare itinerante” de către consulii de la ambasada Ucrainei de la Chișinău. Aceasta înseamnă că un consul poate veni în regiune pentru a oferi asistență la fața locului, cum ar fi procesarea documentelor pentru cetățenii ucraineni. Menționăm că, în principiu, acest tip de servicii itinerante sunt cunoscute și utilizate pe scară destul de largă în practica consulară din lume. În ceea ce privește furnizarea de servicii consulare pe malul stâng al râului Nistru, orice activitate de acest gen ar trebui să țină cont de specificul regiunii. Problema va fi ridicată în cadrul dialogului cu partea ucraineană”, a precizat MAE.

Știri.md amintește că la data de 19 februarie, la întrevederea ambasadorului cu misiuni speciale Păun Rogovei, responsabil de dosarul transnistrean în cadrul MAE al Ucrainei, cu vicepremierul de la Chișinău Oleg Serebrian și liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a lua în considerare problema restabilirii serviciilor consulare la fața locului pentru cetățenii ucraineni pe teritoriul regiunii transnistrene.

Tot pe 19 februarie, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere la Chișinău cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rogovei. Cei doi oficiali au discutat inclusiv despre diferendul transnistrean. După întrevederea cu Serebrian, ambasadorul Rogovei a avut o întâlnire, la Tiraspol, și cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Părțile au pledat pentru o soluționare pașnică a problemei transnistrene. În același timp, Rogovei a subliniat că „Kievul va reacționa hotărât la orice provocare menită să implice regiunea transnistreană în război și să destabilizeze situația din Moldova”.

Precizăm că, pe lângă ambasada de la Chișinău, Ucraina avea două consulate în Republica Moldova: unul la Bălți și unul la Tiraspol. Practica consulatului mobil al Ucrainei a fost pusă în aplicare la Tiraspol până în februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.

#Ucraina#consulat#Tiraspol

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button