Război în Ucraina

Reacția Ucrainei la planul de pace apărut în presă: E doar un draft

„Pe scurt, ce a prezentat Financial Times este un draft și care reprezintă pozițiile cerute de partea rusă. Atât”, a reacționat Mihailo Podoliak, unul dintre negociatorii ucraineni, după apariția în presă a unui „plan de pace redactat de către Rusia și Ucraina”.

„Pe scurt. FT a publicat un draft de proiect care reprezintă pozițiile părții ruse. Nimic mai mult. Partea ucraineană are propriile poziții. Singurele lucruri pe care noi le putem confirma în această etapă sunt încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate din mai multe țări”, a spus Podoliak, transmite sursa.

Financial Times a publicat miercuri după amiază că Ucraina și Rusia ar fi redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „este prea devreme” pentru a vorbi despre potențiale acorduri de pace între Moscova și Kiev, scrie Reuters, citând agenția de presă RIA.

Mihailo Podoliak, unul dintre negociatorii ucraineni, a declarat marți noaptea după încheierea negocierilor că încă există contradicții fundamentale dar „cu siguranță există loc de compromis”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat mai devreme în cursul zilei de miercuri că negociatorii discută o soluție de compromis în care Ucraina să rămână neutră, după modelul Suediei și al Austriei.

Negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski a explicat că modelele austriac și suedez ar însemna că Ucraina își va putea păstra armata, dar nu va avea voie să găzduiască baze sau trupe străine.

Ucraina pare să fi renunțat la aderarea la NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți după-masa că Ucraina a auzit că nu va fi primită în NATO și că se va baza pe propriile forțe și pe ajutorul primit de la partenerii internaționali.

„Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a declarat el.

„Și mă bucur că poporul nostru a început să înțeleagă asta și să se bazeze pe ei și pe partenerii care ne ajută”, a adăugat el.

Zelenski a făcut comentariile după ce miniștrii de externe ai statelor membre NATO și oficiali europeni au refuzat solicitările repetate ale Ucrainei de a institui o zonă de excludere aeriană deasupra țării pentru a împiedica operațiunile forțelor aeriene ale Rusiei.

Zelenski s-a adresat miercuri prin apel video Congresului Statelor Unite, cerând într-un discurs puternic ca SUA „facă mai mult” în „cea mai întunecată perioadă” pentru țara sa și pentru întreaga Europă.

#război #Zelenski #NATO #plan_de_pace

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button