Politică

Reacție la revenirea lui Clima: Președinția a contestat revenirea lui Clima la șefia CA Chișinău

Maia Sandu nu-l vrea pe Vladislav Clima la Curtea de Apel Chişinău. Preşedinţia a contestat, în această dimineaţă, decizia magistraţilor de la Judecătoria Râşcani prin care a fost anulat decretul Maiei Sandu de a-l scoate pe Clima din funcţia de preşedinte al instituţiei.

Decizia judecătorilor a fost contestată la Curtea de Apel Chişinău. Informaţia a fost confirmată de către şefa Serviciului de presă al Preşedinţiei, Liliana Anghel, transmite sursa citată.

La sfârşitul lunii mai, şeful statului a anulat decretul semnat de fostul președinte Igor Dodon, prin care Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău. 

Maia Sandu și-a argumentat decizia prin faptul că CSM a încălcat procedurile legale atunci când a propus candidatura magistratului, fapt negat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii. 

Decizia a stârnit un val de critici din partea mai multor experţi în drept, dar şi asociații de magistraţi din România.

Specialiştii declarau atunci că revocarea din funcţie a lui Clima este un atentat la independenţa judecătorilor, iar fără acest lucru nu poate exista un stat de drept, pentru care militează Maia Sandu. 

Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău în data de 2 septembrie 2020, printr-un decret al lui Igor Dodon. Acesta activează ca judecător din 2006, iar în instanţa de Apel din 2017.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button