Economie

Recean a discutat despre situația energetică din regiune la Forumul de la Davos

Pe 22 ianuarie, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, premierul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții unei companii care face parte dintr-un consorțiu care construiește stații electrice pentru linia de înaltă tensiune aeriană de 400 kV Vulcănești-Chișinău. De asemenea, Recean a discutat despre situația energetică din regiune cu directorul celei mai mari companii energetice din Ucraina, transmite sursa.

În cadrul forumului de la Davos, Recean a discutat cu Tim Holt, membru al consiliului executiv al Siemens Energy, companie care face parte din consorțiul care construiește stații electrice pentru linia de înaltă tensiune aeriană de 400 kV Vulcănești-Chișinău. Aceștia au discutat despre evoluția lucrărilor și necesitatea grăbirii acesteia pentru a finaliza construcția până la sfârșitul anului. Premierul a subliniat importanța implementării acestui proiect pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

De asemenea, Recean a discutat despre situația energetică din regiune cu Maksym Timchenko, director executiv al DTEK, cea mai mare companie energetică din Ucraina. Părțile au discutat despre eforturile comune pentru asigurarea securității pieței energetice în cele două țări, interconectarea sistemelor energetice, creșterea producției de energie regenerabilă și dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei.

De asemenea, Recean sa întâlnit cu oameni de afaceri elvețieni în cadrul unei mese rotunde organizată de vicepreședintele elvețian Guy Parmelin. La dialog au participat oficiali ai Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice și reprezentanți ai conducerii companiilor internaționale Holcim, Workfashion și Swiss Textiles.

Aceștia au discutat despre Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb (AELS) și despre modul în care acesta poate facilita comerțul și diversificarea pieței pentru produsele moldovenești. Recean a vorbit și despre beneficiile pe care Moldova le oferă investitorilor străini. Domeniul prioritar de interes pentru cooperarea moldo-elvețiană este tehnologia informației și economia digitală, în acest sens se remarcă condiții favorabile activității în cadrul Parcului IT Moldova.

În Moldova operează 116 companii cu capital elvețian. Confederația Elvețiană ocupă locul 11 ​​printre principalii investitori din republică. Investitorii investesc în producția de sticlă și echipamente electrice, produse farmaceutice, prelucrarea fructelor și legumelor, cultivarea plantelor pentru a produce uleiuri aromatice și altele.

#Recean #Davos #energetică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button