O nouă rundă de discuții între fermierii care protestează în toată țara și premierul Dorin Recean, care s-a desfășurat aseară la Guvern, s-a încheiat fără vreun rezultat.
Agricultorii au rămas cu tehnica sub geamul Executivului, iar premierul le-a spus că „va veni cu o nouă promisiune marți dimineața”. Fermierii cer compensații pentru pierderile pe care le suportă, în valoare totală de 350 de milioane de lei, transmite unimedia.info.
„Nu ne dați subvenții, faceți ca tehnica să coste atât cât au costat.
Noi am văzut clar cum au venit bani europeni și prin noi, agricultorii, s-au spălat banii, până s-au aranjat proiectele toată tehnica s-a scumpit, dublu costă. Noi vedem cât costă piesele și tehnica la vecini și cât costă la noi. Banii care vin pentru subvenții tot nu vin la noi în buzunar.
Tot discutăm pe la televizoare de 1,6 miliarde. Dar cât costă tehnica acum câțiva ani și cât costă acum? E și normal că fondul de subvenții trebuia să se mărească. Dar eu vă spun ce va fi mâine la bănci – în condițiile în care ne aflăm, nu ne creditează nimeni. Noi deja suntem supra-creditați, iar dobânzile au crescut dublu, peste noapte. Înțelegem că sunt multe probleme, dar trebuie soluții”, a explicat un fermier.
„Piața cerealieră este extrem de afectată de importul cerealelor din Ucraina, toate depozitele sunt arhipline și suntem nevoiți să vindem grâu, orz la prețuri de nimic, de doi lei, când investiția a fost de 12 lei. Pe ce bani să cumpărăm noi motorină?
Noi înțelegem că statul nu are bani, dar haideți să găsim. Cu promisiuni numai ca noi să ne ducem acasă nu se primește – am venit bou și ne ducem vacă, nu merge.
Ne spuneți astăzi despre casa care se năruie la Șoldănești? La noi se năruie ramura agriculturii”, a spus un alt agricultor.
„Eu stau și mă întreb, oare se merită drumul acela de patru metri până în vârful dealului pentru un om…”, a spus un alt fermier.
Recean: Să-mi spuneți localitatea, să știm că spuneți aici lucruri reale, nu povești cu zâne.
– Sunt lucruri reale, Dvs. repartizați banii.
Recean: Să pornim de la o atitudine respectuoasă față de toți – unii au nevoie de drumuri, alții de agricultură. Nu putem vorbi despre alți cetățeni ai R. Moldova în halul acesta. Acolo trăiesc copii, cetățeni, să aveți respect.
„E nevoie de „intervenție chirurgicală ca să salvăm viața”, dar noi aici stăm și discutăm „cum vom petrece vacanța peste un an”. Agricultorii nu vor ajunge până atunci. Înțelegem că acum e greu la toți, dar peste câteva luni aceste întreprinderi se vor închide.
Ce să le spun eu fermierilor? Costul întrebării e 350 de milioane de lei. Ei la un moment dat ne vor da la o parte. Dacă tot vorbiți de politică, ei sunt fermierii din 2020 care au contribuit atunci la venirea voastră la guvernare și acum dați cu piciorul?”, a declarat Alexandru Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”.
Recean: Eu rog să fim respectuoși, să nu utilizăm așa expresii ca „dați cu piciorul”. Nu e despre mine și echipa mea.
„Sunt departe de gândul că 350 de milioane hotărăsc soarta țării, dar hotărăsc sorți în agricultură. În toată lumea agricultura este susținută de stat pentru că e prima treaptă în dezvoltare. În ultimii doi ani, știți câtă lume a plecat din R. Moldova? Credeți că de bine? Nu, sunt sufocați de toate magazinele, supermarketurile. Așa mici și mărunți, trebuie să condiționăm niște lucruri, suntem țară, nu? Noi umblăm ca să nu supărăm pe unii sau pe alții. Vedeți ce a făcut ministrul Agriculturii din Polonia pentru agricultorii săi, dar noi?”, a adăugat un alt fermier.
Recean: Marți vom veni cu o nouă promisiune despre compensații. Până atunci vă propunem să participați la discuții cu băncile.
„Discuția a fost una stranie. Anterior, noi am primit promisiunea de la doamna președintă precum că în două zile să fie clarificată poziția Uniunii Europene privind posibila alocare a resurselor financiare pentru acoperirea agricultorilor la producerea culturilor cerealiere și oleaginoase. Președintele Parlamentului ne-a comunicat că deja sunt identificați 200 de milioane de lei pentru plata compensațiilor. Totodată, domnul Recean a fost evaziv în discuția cu fermierii. Până la urmă dumnealui public a promis că vom primi un răspuns concret referitor la sumele compensațiilor și termenele de achitare a acestora marți dimineață.
Fermierii au suspiciuni rezonabile că autoritățile pur și simplu trag de timp, chiar dacă asociația a demonstrat flexibilitatea maximală în negocieri și a propus ca inițial să fie alocați măcar 350 de milioane de lei pentru salvarea fermierilor mici și mijlocii”, a menționat Asociația „Forța Fermierilor” într-un comunicat emis după discuțiile de la Guvern.