InternaţionalPolitică

Regatul Unit își conduce azi regina pe ultimul drum: Mii de oameni sunt așteptați să ia parte la procesiune

Regina Elisabeta a II-a este înmormântată astăzi, la 11 zile de la deces. Sute de mii de oameni sunt așteptați pe străzile Londrei să ia parte la procesiune, în timp ce sute de lideri și de membri ai famililor regale vor fi prezenți la Westminster Abbey, acolo unde au loc funeraliile de stat, transmite sursa.

Înmormântarea de stat a suveranei care s-a aflat timp de 70 de ani pe tronul britanic va începe la ora locală 11.00 potrivit datelor anunțate de Casa Regală britanică, informează libertatea.ro.

Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, programul zilei Ceremonia funerară începe la ora locală 10.44 când sicriul reginei va fi transportat de la Westminter Hall la Westminster Abbey. Sicriul, așezat pe un afet de tun, va fi tras de 142 de marinari, folosit și la funeraliile tatălui reginei, George al VI-lea, în 1952.

În spatele sicriului, se vor afla regele Charles al III-lea, alături de frații săi, dar și de fiii săi, prințul William și prințul Harry.

La ora 11.00, începe slujba de la Wesminster Abbey, catedrala unde a avut loc și încoronarea reginei, dar și unde s-a căsătorit cu prințul Philip, în 1947.   Sute de lideri de stat și de reprezentanți ai guvernelor, precum și membrii ai famililor regale, vor fi prezenți la liturghie. Printre aceștia se numără președintele american Joe Biden, premierii din Australia, Canada, Noua Zeelandă, dar și regele Spaniei, Felipe, și regina Letizia.

La finalul slujbei, vor fi ținute două minute de reculegere în toată Marea Britanie și va fi intonat imnul național.

O nouă procesiune pe străzile din Londra

După slujbă, sicriul Majestății Sale va fi așezat din nou pe un afet de tun pentru o procesiune către Wellington Arch, Hyde Park Corner, unde va ajunge la ora 13.00. Și de data aceasta, regele și membrii familiei regale se vor afla în spatele sicriului. În Hyde Park, vor fi trase salve de tun, iar Big Ben va suna pe toată durata procesiunii.

De aici, cortegiul funerar va merge către Windsor. La ora locală 16:00, sicriul va intra în Capela St. George de la Windsor, pentru o nouă slujbă, la care vor participa aproximativ 800 de persoane. O înmormântare privată va avea loc în Capela Memorială Regele George al VI-lea mai târziu în această seară, sub conducerea decanului Windsor.

La ora locală 19:30, Regina va fi înmormântată alături de soțul ei, care a murit anul trecut, pe 9 aprilie, la capela memorială Regele George al VI-lea, situată în interiorul Capelei St. George. Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, care a decedat pe 8 septembrie, la 96 de ani, nu pune capăt perioadei de doliu. Doliul regal care va mai dura șapte zile după funeralii, potrivit deciziei luate de noul suveran, Charles al III-lea.  Totodată, Marea Britanie nu va organiza rapid nici ceremonia de întronare a acestuia. Specialiștii estimează că ceremonia va avea loc în câteva luni, probabil în prima parte a anului viitor.

De altfel, regina Elisabeta a II-a și-a preluat îndatoririle regale în februarie 1952, la moartea tatălui său, regele George al VI-lea, însă a fost încoronată abia după un an și jumătate, în iunie 1953.

Sute de mii de oameni, la cozi interminabile pentru a-și lua rămas bun

Sicriul cu trupul reginei Elisabeta a II-a a fost dus la Londra marți, 13 septembrie, după două zile în care a fost depus la Palatul Holyroodhouse și la Catedrala St. Giles din Edinburgh, pentru ca scoțienii să-și poată lua adio de la suverană. A rămas pentru o noapte la Palatul Buckingham, reședința oficială a reginei în cei 70 de ani de domnie, după care, pe 14 septembrie, a avut loc o procesiune prin care sicriul a fost transportat la Westminster Hall, acolo unde oamenii au avut la dispoziție patru zile pline în care au putut trece pe la catafalc pentru a-i aduce un omagiu reginei.

#Londra #regina_Elisabeta #înmormântare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button