Economie

Regim de testare: Moldova cumpără gaz din Grecia și energie din Bulgaria

SA Energocom anunță va achiziționa în calitate de test de la operatorul de gaze din Grecia, DEPA, o cantitate de 24 MWh (aproximativ a 2250 metri cubi) de gaze naturale, câte 1 MW pe oră.

Potrivit companiei, aceste gaze vor fi livrate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău și transmise operatorului de gaze Moldovagaz, transmite Știri.md.

Prețul este de 45 de euro/ MWh (ceea ce constituie circa 477 de euro pentru 1000 de metri cubi), însă acesta nu include costurile de transport și alte cheltuieli logistice. Pentru comparație, pe 31 martie Energocom a procurat de pe Bursa Română de Mărfuri, la fel în calitate de test, 1 MWh cu echivalentul a 48,82 euro.

Scopul achiziției din Grecia este de a vedea cum funcționează lanțul logistic: rezervarea capacităților în fiecare țară prin care vor tranzita gazele – Grecia, Bulgaria, România, nominalizările de către operatorii sistemului de transport la fiecare punct de intrare și ieșire, toate pentru a se evita eventuale riscuri financiare în cazul unor cantități mai mari.

Săptămâna trecută, directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari, a semnat, la Atena, cu managerul DEPA un contract cadru de cooperare, în baza căruia în viitor pot fi achiziționate și alte volume de gaze naturale.

De asemenea, compania a cumpărat 1 MW de energie electrică pentru astăzi de la operatorul bulgar Nomad, la prețul de 100 euro, care la fel nu include cheltuieli de transport și alte costuri procedurale. Astfel, Energocom vrea să testeze noua rută și modul cum funcționează operațiunile logistice. 

Până acum Republica Moldova a importat energie electrică din România și Ucraina.

#Moldova #Grecia #gaz #energie #Bulgaria

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button