Politică

Regina Elisabeta a murit: Filmul evenimentelor unei zile istorice

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britaii a murit, joi, la 96 de ani, după 70 de ani de domnie. A fost o veste care a venit pe neașteptate, la sfârșitul unei zile în care a existat o succesiune dramatică de evenimente.

„Și-a slujit țara cu demnitate și grație” – acesta a fost mesajul dat de noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, pe care suverana o primise cu numai două zile în urmă la castelul Balmoral, acolo unde s-a și stins din viață. Numirea lui Liz Truss ca premier, marți, 6 septembrie, a fost, de altfel, ocazia pentru a avea ultima imagine oficială cu suverana în viață, transmite sursa.

În fotografii, deși zâmbitoare, se observă, totuși, că Regina slăbise și avea pete vineții pe una dintre mâini, semn că probabil fusese deja supusă unor tratamente, posibil perfuzii. Suverana s-a îmbolnăvit de Covid în februarie și mărturisea în aprilie că a fost epuizată după boală. Ieșirile ei publice au fost mai rare de atunci, iar suverana nu a luat parte, la începutul lunii iunie, la toate ceremoniile de la Jubileul de Platină, invocând probleme de mobilitate. Cu toate acestea,  nimic nu dădea de bănuit că sfârșitul celui mai longeviv monarh britanic este atât de aproape.

Coroana trece acum la Majestatea Sa, Regele Charles, care va domni sub numele de Charles al III-lea, iar soția lui, Camilla, va fi numită regină consoartă, potrivit unei decizii pe care însăși Elisabeta a II-a o luase în februarie anul acesta. Prințul William, în schimb, este acum noul moștenitor al tronului.

Londra va deveni în zilele următoare cea mai aglomerată capitală europeană. Sicriul reginei Elisabeta a II-a urmează să fie expus pe un catafalc de onoare pentru ca toți cei care au îndrăgit-o să îi aducă un ultim omagiu.

Anunțul decesului Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

„Cu câteva clipe în urmă, Palatul Buckingham a anunțat decesul Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. Palatul tocmai a publicat acest comunicat, spune că Regina a murit în pace la Balmoral, în această după-amiază. Regele și Regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și vor reveni la Londra mâine”. BBC a dat vestea la puțin după 18:30.

Acesta a fost anunțul de care se temea toată lumea, după modul rapid în care s-au derulat evenimentele din momentul în care Palatul Buckingham a anunțat, la prânz, că Regina a fost plasată sub supraveghere medicală. A urmat o avalanșă de informații: membrii familiei regale sunt convocați de urgență la castelul Balmoral, în timp ce la Londra, Liz Truss – șefa guvernului, aflată în Camera Comunelor, primea un bilet prin care era anunțată că starea suveranei este critică. Premierul s-a ridicat de pe bancă, a avut o scurtă discuție cu președintele Camerei și apoi a părăsit lucrările Parlamentului, în timp ce deputații aflau consternați noile informații.

Premierul Liz Truss a fost anunțată ulterior despre decesul suveranei la ora locală 16:30, cu două ore mai înainte de anunțul public, a precizat Downing Street.

Familia regală a sosit de urgență la castelul Balmoral

Între timp, la Balmoral soseau în mare grabă membrii importanți ai familiei regale. Charles și sora sa Anne au fost primii, urmați pe seară de prințul Wiliam, nepotul reginei, și fiii ei Andrew și Edward, veniți de la Londra cu același avion. Prințul William a trecut de porțile castelului Balmoral conducând el însuși de la aeroportul din Aberdeen mașina în care se aflau și cei doi unchi ai săi și mătușa Sophie.

Prințul Harry, celălalt fiu al moștenitorului tronului, a călătorit separat și a ajuns mai târziu la Balmoral. 

Primul mesaj al noului rege, Charles al III-lea

La ora 18:30 (20:30 ora României), Palatul Buckingham a anunțat decesul suveranei, iar câteva minute mai târziu venea și primul anunț al lui Charles, în calitate de rege:

„Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi resimțită puternic în toată țara, în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi alinați și susținuți, știind de cât respect și adâncă afecțiune s-a bucurat Regina” – se arată în mesajul transmis de Palatul Buckingham.

Prințul Charles devine, la 73 de ani, Regele Charles al III-lea.

Mii de oameni încep să se strângă la porțile Palatului Buckingham

La rândul ei, șefa guvernului de la Londra și-a declarat loialitatea față de noul suveran, regele Charles al III-lea.

„Astăzi, Coroana trece, așa cum a făcut-o de mai bine de 1.000 de ani, la noul nostru monarh, noul nostru șef de stat, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. Plângem alături de familia Regelui pierderea mamei sale și, în timp ce plângem, trebuie să ne unim ca popor pentru a-l sprijini, pentru a-l ajuta să-și asume responsabilitatea minunată pe care o poartă acum pentru noi toți. (…) Începem o nouă eră în istoria magnifică a țării noastre mărețe, exact așa cum și-ar fi dorit Majestatea Sa, rostind cuvintele: Dumnezeu să-l ocrotească pe Rege” – a spus Liz Truss.

Dar poate cel mai frumos omagiu adus singurei regine pe care au cunoscut-o până astăzi generații întregi de britanici a fost imnul regal intonat de miile de oameni care au început să se strângă spre seară la porțile Palatului Buckingham. Cei mai mulți dintre ei s-au născut și au trăit sub domnia Elisabetei a II-a, de aceea le este greu să se obișnuiască cu gândul că regina lor nu mai este. Regina Elisabeta a II-a intră în istorie nu numai ca monarhul britanic cu cea mai lungă domnie, dar și ca deschizătoarea unei înregi noi epoci de profunde schimbări pentru Marea Britanie, o veritabilă nouă eră elizabetană.

#Regina_Elisabeta #moarte #Marea_Britanie #Charles_al_III-lea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button