Război în Ucraina

Repetând greșelile trecutului

Astăzi, Kremlinul, cu asistența regimului satelit al lui Lukașenko, comite mii de crime de război în Ucraina. Belarusul este folosit de agresor ca trambulină pentru lansarea de atacuri cu rachete asupra caselor ucrainenilor, precum și asupra infrastructurii civile și energetice a Ucrainei. De asemenea, teritoriul belarus a fost folosit în mod liber de Rusia pentru un atac la scară largă pe 24 februarie 2022, în urma căruia au fost ocupate părți din regiunile Cernihiv și Kiev. Aceasta s-a încheiat cu masacrele de civili, precum și cu infamul masacrul din Bucha, un orășel de la periferia capitalei ucrainene. Și chiar dacă Belarus este recunoscut de Parlamentul European și de cea mai mare parte a comunității mondiale ca un teritoriu ocupat, iar oamenii săi ca ostatici ai regimului dictatorial, acest lucru nu anulează faptul că toate structurile de stat sunt subordonate Kremlinului, inclusiv sportul.

În ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, Jocurile Olimpice, printr-o mare greșeală, au avut loc pe teritoriul celui de-al treilea Reich al lui Hitler. Atunci majoritatea țărilor lumii civilizate au ales să boicoteze pur și simplu acest eveniment, deoarece Germania era deja cuprinsă de regimul inuman nazist, iar Hitler însuși nu și-a ascuns planurile militare pentru viitorul apropiat. Deja în anii 80, Jocurile Olimpice au avut loc în URSS, iar țările civilizate au preferat să le ignore. În apogeul crimei în curs de anexare de către Rusia pe teritoriul peninsulei Crimeea, nimeni din comunitatea mondială nu a ales să oprească Jocurile Olimpice de iarnă, care au avut loc atunci în Rusia. Și astăzi, pe fondul agresiunii militare pe scară largă a Rusiei (începând cu cel de-al Doilea Război Mondial) împotriva Ucrainei, Comitetul Olimpic Internațional dorește să ofere o oportunitate pentru sportivii ruși și belarusi (în slujba regimurilor criminale de stat) de a evolua la jocurile din 2024, care va avea loc la Paris. Condiția pentru participarea lor este un steag neutru și o „poziție anti-război”, al căror conținut se presupune că „va fi verificat de comitet”.

Această „inițiativă” a fost propusă încă din decembrie 2022 de către președintele interimar al OCA (divizia CIO din Asia) Randhir Singh. Șeful CIO, Thomas Bach, dorește să o accepte, încercând să acționeze pe principiul „sportului este în afara politicii”. Cu toate acestea, politica este baza fiecărui stat individual, precum și a întregii ordini mondiale. Este peste tot: în sport, cultură, știință… Oamenii care neagă acest lucru evident vor doar să-și justifice nepăsarea și ipocrizia.

Nu se poate spune că exemplele de mai sus (desfășurarea Jocurilor Olimpice în al treilea Reich, URSS și Rusia în 2014) nu au fost niciodată inversate de deciziile Comitetului Olimpic Internațional. Fiecare dintre inițiativele și propunerile sale este foarte dependentă de șeful și de persoanele care ocupă funcții de conducere. De exemplu, în 1920, Rusia sovietică a fost exclusă de la jocurile de vară, precum și țările acuzate de provocarea Primului Război Mondial – Germania, Austria, Bulgaria și Turcia. În 1948, Germania și Japonia nu au ajuns la Jocurile Olimpice, din cauza crimelor lor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1964, CIO a inițiat izolarea naționalei Africii de Sud din cauza incompatibilității politicii de apartheid cu mișcarea olimpică, care interzice orice formă de discriminare. Întrucât CIO ar fi putut lua astfel de decizii atunci, de ce își revine acum permițând participarea unui agresor, deși sub un steag neutru, în ciuda unei amenințări clare la adresa imaginii sale?

Cum vor arăta tribunele de la Paris atunci când sportivii ruși și fanii lor încalcă întocmai regulile fluturând tricolorele rusești la competiții și folosind simboluri în sprijinul crimelor armatei ruse din Ucraina. Rușii nu susțin niciodată nicio interdicție și nu își îndeplinesc obligațiile, așa că presupusul „statut neutru” al echipei lor la Jocurile Olimpice va fi doar fundația pentru demonstrații, acțiuni și alte încălcări ale regulamentului. Același lucru este valabil și pentru sportivii lui Lukașenko.

  Un exemplu izbitor de grosolănie rusească a avut loc recent în Melbourne. Fanii pro-ruși au evoluat la Australian Open pentru că nimeni nu l-a considerat inacceptabil. Drept urmare, unul dintre manifestanți a venit purtând un tricou cu așa-numita svastică rusească în formă de „Z” latin în arenă, iar alți fani au adus steaguri rusești interzise la eveniment, unul dintre ele înfățișând-o pe dictator de la Kremlin. Situația s-a repetat la meciul de tenis din primul tur al campionatului Australian Open, în care au jucat ucraineana Ekaterina Beindl și rusoaica Kamilla Rakhimova. Apoi au venit fanii pro-ruși cu steaguri rusești și portrete ale lui Putin.

Dacă Jocurile Olimpice de vară din 1936 de la Berlin au fost boicotate de multe țări, iar Uniunea Atletică Americană a inițiat transferul Jocurilor în alte orașe, deoarece Germania era dominată de ideologia antisemită și nazistă, ceea ce era contrar idealurilor mișcării olimpice , atunci de ce nimeni nu este jenat de narațiunile criminale rusești? Sunt declarate de ea fără nici un strop de jenă pe arena internațională, dar ea le demonstrează în fiecare zi, ucigând zeci, sute, mii de ucraineni și distrugându-le casele, orașele, natura și infrastructura? Nu e asta ipocrizie? Al Doilea Război Mondial nu a început imediat în toate țările, politica de „liniștere a agresorului” a fost cea care a permis celui de-al Treilea Reich să organizeze genocid și masacre în toată Europa. Comitetul Olimpic va acorda astăzi aceeași permisiune dacă va permite participarea Federației Ruse la Jocurile din 2024 de la Paris.

#Kremlin #Belarus #regimul_Lukașenko #crime_de_război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button