EconomieSocietate

CNAM anunță cetățenii cu privire la procurarea poliței medicale pe anul 2022

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând de joi, 30 decembrie, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2022. Până pe 31 martie inclusiv, cetățenii pot beneficia de reduceri în mărime de 50%, 60% sau 75% din valoarea integrală a primei de asigurare, care constituie 4056 de lei.

Astfel, proprietarii de teren agricol au parte de reduceri de 75% și achită 1014 lei.

Persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% și vor plăti 1 622,40 lei.

Fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 de lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală;

Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie vor achita prima în mărime integrală.

Achitarea primei de AOAM, inclusiv de către categoriile de persoane care au obligația de a achita prima în mărime integrală, poate fi efectuată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, băncilor comerciale sau la ghișeele oficiilor poștale. Doritorii de a achita prima de asigurare cu cardul bancar sau de pe un dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze pagina mpay.gov.md, să selecteze câmpul „Alege serviciul”, să aleagă serviciul „Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă”, să introducă datele solicitate în formular, după care să urmeze pașii necesari, în funcție de modalitatea de achitare. În cazul plății prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relații cu beneficiarii al CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie și este valabil până pe 31 decembrie 2022.

Totodată, cetățenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât din rețeaua fixă, cât și mobilă) sau solicita informații prin e-mail – suport@cnam.gov.md. Reprezentanții CNAM vă stau la dispoziție zilnic, între orele 08:00-17:00, oferindu-vă tot sprijinul informațional.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button