Economie

Republica Moldova a importat gaze naturale din Grecia

Premieră istorică pentru Republica Moldova, astăzi țara noastră a importat gaz prin conducta Transbalcanică.

Despre aceasta directorul Energocom, Victor Bînzari, a declarat pentru BANI.MD, precizând că ”testăm mai multe rute de transport a gazului în Republica Moldova în cazul unei situații de criză cu aprovizionarea cu gaz din partea Gazpromului prin conductele din Ucraina. Am încercat traseul Transbalcanic să vedem dacă merge. Vom testa și Iași- Ungheni- Chișinău”.

„Noi acum discutam doar de verificarea rutei care sunt problemele. Am importat o cantitate de probă – 4,2 mil. metri cubi. Așteptăm să vedem care vor fi rezultatele testului mâine dimineață, în condițiile în care o zi gazieră începe la 7 dimineață și se termină a doua zi la aceeași. Testul va dura 3-4 zile să vedem cum stau locurile la diferite cantități”, a punctat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, „urmează să vedem care sunt costurile și cât este de viabil transportul. Mai este vorba și de capacități care se licitează în momentul în care se cumpără metanul. Vom face o analiză concretă”.

În ceea ce privește prețul total de achiziție, Bînzari spune că deocamdată acest lucru nu se cunoaște, în condițiile în care sunt șapte puncte de interconexiune și diferite companii.

„Unele calculează în MW/h, altele per mia de metrii cubi. Trebuie să facem o analiză la final și vom putea spune. Când vorbim despre diversificare rutelor și situația de risc care poate apărea în aprovizionarea cu gaze naturale, prețul mai puțin contează. Important e să avem gaz”.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent. La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi. Concernul rus refuză să rezerve cantități suplimentare, în condițiile în care consumul pe timp de iarnă crește. Cei mai mari consumatori sunt Termoelectrica și CET Nord. Termoelectrica a fost trecută pe păcură.

Pentru a face față crizei Chișinăul și-a făcut rezerve de gaz în volum de 200 mil. metri cubi. Un calcul elementar arată că respectiva cantitate ar ajunge pentru aproximativ 2 luni de iarnă, în condițiile în care consumul anual se cifrează la 1,2 miliarde metri cubi.

#gaz #import #Moldova #Grecia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button