Economie

Republica Moldova declară stare de urgență ca risc de întrerupere a gazelor rusești

Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri devreme să impună starea de urgență națională pentru 60 de zile începând cu 16 decembrie, din cauza întreruperii așteptate a aprovizionării cu gaze rusești de la 1 ianuarie, transmite sursa.

Cincizeci și șase de membri ai Camerei cu 101 locuri au susținut măsura în vot, imediat după miezul nopții, după solicitarea primului ministru Dorin Recean de aprobare pentru a se asigura că regiunea separatistă a Moldovei Transnistria își asigură gazul necesar.

A fost un vot, a spus el, pentru a pune capăt „șantajului cu gaz” de la Moscova. Declararea stării de urgență permite guvernului să răspundă rapid și să reducă exporturile de energie.

Moldova primește gaze naturale rusești prin Ucraina, care a declarat că nu își va prelungi contractul de tranzit cu gigantul rus al gazelor Gazprom, deschide o nouă filă. Contractul expiră pe 31 decembrie.

Recean a spus că președintele rus Vladimir Putin „dorește să lase populația Transnistriei fără gaz și electricitate și să o țină ostatici. Moscova face acest lucru pentru a destabiliza situația din Moldova”.

Depinde de parlament, a spus Recean, să aprobe starea de urgență, astfel încât „iarna aceasta să fie ultima din istoria țării când putem fi supuși șantajului energetic”.

Eșecul de a furniza gaz Transnistriei, a spus guvernul într-un comunicat, „va duce la o criză umanitară… și, de asemenea, va crea riscuri pentru stabilitatea sectorului electric al Republicii Moldova”.

Moldova primește aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an de la Rusia. Din 2022, Transnistria și guvernul central au convenit ca toate gazele rusești primite de Moldova să circule în Transnistria.
Transnistria găzduiește o centrală electrică alimentată cu gaz rusesc, care este o piesă vitală a economiei regiunii separatiste și oferă, de asemenea, cea mai mare parte a energiei pentru zonele controlate de guvern din Moldova.

Transnistria, care nu are recunoaștere internațională, și-a declarat marți propria stare de urgență economică.

Recean a spus că problema tranzitului prin Ucraina este o „problemă artificială”, deoarece gazul rus se poate deplasa pe alte rute. Moldova a spus că o rută alternativă către Transnistria ar putea fi transportarea gazului rusesc prin conducta TurkStream către Turcia și apoi prin Bulgaria și România.

Totuși, proviziile ar putea fi sub semnul întrebării, deoarece Gazprom în discuții a legat continuitatea livrărilor pe rute alternative de cererile sale ca Moldova să plătească o datorie pentru livrările anterioare, care, conform calculelor rusești, se ridică la 709 milioane de dolari.

#Moldova #gaz #stare_de_urgență

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button