Astăzi în Republica Moldova e marcată Ziua Suveranităţii. În urmă cu 32 de ani, deputaţii fostului Soviet Suprem al RSSM au adoptat o Declaraţie prin care era legiferată supremaţia legilor interne asupra celor unionale. Deputaţii au instituit cetăţenia şi dreptul suveran al viitorului stat independent de a avea relaţii cu toate ţările lumii, transmite sursa.
Deputaţii din primul Parlament spun că adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională.
Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată în vara anului 1990 într-un context istoric complicat. Deputaţii din primul Parlament îşi amintesc că sub presiunea autorităţilor centrale de la Moscova, unii nu au avut iniţial curajul să-şi dea votul pentru Declaraţia de Suveranitate.
Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată pe 23 iunie 1990 cu 257 de voturi. 10 deputaţii au votat împotrivă şi 30 s-au abţinut. Peste un an, în ziua primei aniversări, s-a pus în circulaţie prima serie de mărci poştale, pe care erau inscripţionate atributele statalităţii, adică Stema şi Drapelul.
Pe 27 august 1991, la un an şi apropape două luni de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, deputaţii de la Chişinău au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.